Wednesday, December 6, 2023

Robocraft - Jinx Vengeance Double New England IPA

 Trenutno nam je frižider prepunjen Robocraft pivima, tako da u skorijoj budućnosti možete očekivati poplavu tekstova o njima. Trenutno nam je u čaši njihova Double New England IPA (DNEIPA), pivarski stil kojeg karakterišu jake arome i ukusi citrusnog voća, sa blažom gorčinom nego kod klasičnijih primeraka indijskih svetlioh ejlova.

Flašica je uobičajna 330ml, a nivo alkohola respektabilnih 8.5%. Pene nema mnogo, možda za prst i odmah nestaje, baš jak obrzo, ostavljajući tek maleni prsten na obodima čaše, to umanjuje vizuelni efekat koji ostavlja ovo pivo, a koji je inače upečatljiv - izuzetno zamućeno pivo, sa jedva vidljivom gaziranošću, nefiltriranim mrvicama koja lagano plutaju po njemu. Boja je, kao i zamućenost, podsećaju na guste sokove od breskvi i kajsija.

Miris obara s nogu na prvi njih, omdah po otvaranju flašice se širi. Miris je to, očekivano, sasvim na sttrani svežeg hmelja - pre svega ananas, zatim grejp, pomorandže, ali i kajsije, višnja (koja je inače navedena u listi sastojaka uz hmelj i ječam). Ukus u potpunosti pratih mirise - prelepa, voćna eksplozija u ustima. Pivo je izrazito gusto, odnosno punog tela, ne mogu čak ga nazvati ni kremastim, koliko telom gustog, voćnog đusa. Piti ovo je kao piti neki sok od mešanog tropskog i domaćeg voća. Gorčina je blaga, prijatna. Gaziranost slabija, ali pivo nije ravno. 

Nismo pili mnogo primeraka baš ovog stila, pa i nemamo sada sa previše njih da ga poredimo, no u poređenju sa relativno sličnim IPA-ma, ovo je odlično. Visok nivo alkohola je sjajno zamaskiran - tek na kraju čaše, kada se već malko zagrejalo, se alkohol osećao. Puno telo i bogat voćni ukus su pun pogodak. Naša preporuka! Jedino ga ne bismo preporučili ljudima koja ne vole teška, gusta, jako mutna piva.

OCENA: 8.5/10


No comments:

Post a Comment