Saturday, December 9, 2023

Crni Kralj Porter

 Pred nama je porter doma'e mikro pivare Beercuz 021, čiji vlasnici drže i pab u Novom Sadu. Kupili smo ga u Lidlu i to je nešto što nas raduje - da viđamo više kraft piva na policama tog marketa, a uz to još i domaćeg, malog proizvođača. Doduše, bilo je na rasprodaji koja je donela 30% nižu cenu, nadamo se da to ne znači da će uskoro postati nedostupno.

Pivo dolazi u flašici od 330ml koja je standardna na domaćem kraft tržištu.Nešto agresivnije sipanje nam je dalo i više od tri prsta tamnije pene, koja relativno brzo nestaje. Pivo je jako tamno, i dirketno svetlo se ne probija kroz njega.

Miris je isprva jako prijatan, izrazito hlebast - kao tost, integralni hleb, mafini, prate blagi mirisi kafe i karamele, ali i donekle odbojni prizvuci nečega kiselog i metaloidnog. Ukus je odvratan. Ovo nije prvi domaći porter koji nam je izrazito odbojan, no čini nam se da je ovaj najgori koji smo popili. Trenutno je u krigli još bar pola flašice i razmišljamo da je prospemo u sudoperu. Ovo sigurno nije pivo kakvo su proizvođači zamislili. Nešto je krenulo po zlu - da li je cela tura takva, da li su ove flašice loše skladištene, mi to ne znamo. U roku je još neka četiri meseca, ali već sada nije upotrebljivo. neumemo do kraja da opišemo ovaj ukus - blago je kiselkast, metalan, ali nije to ono što smeta, ima nekakav bajat, buđav ukus. Ništa od lepih ukusa prženog slada i hmelja se ne probijaju preko toga. Telo je srednje, blago uljasto, gaziranost slabija, ali sve je to nebitno...

Nećemo Crnog Kralja oceniti ovom prilikom, jer smo ubeđeni da ljudi koji ustoje iza ovoga rade sa ljubavlju i pažnjom i da je do ove katastrofe u flaši došlo slučajno ili je i predugo stajalo na rafovima radnji - nepasterizovano pivo nije nešto što može stajati mesecima u vrućim, preosvetljenim marketima. 


No comments:

Post a Comment