Wednesday, December 13, 2023

Thornbridge Astryd

 Zanatska pivara Thornbridge (Engleska) osnovana 2005. godine je već dugo prisutna po našim pivnicama, praktično od praskozorja domaće kraft pivarske scene. Njihova ključna, osnovna piva (Wild Raven, Jaipur, Kippling, Chiron...) su redom pristojna do sjajna, koja su pritom u kategoriji jeftinijih uvoznih kraft ejlova i samim tim predstavljaju sjajnu tačku za ulazak u ovaj svet. Pili smo i njihov hejzi svetli ejl - Astryd, pa ćemo utiske podeliti s Vama.

Flaša je od pola litra, a nivo alkohola je niskih i za celovečernjo ispijanje pogodnih 3.8%. Boja je svetlo žuta, limunasta, jako zamućena. Glava je visoka tri prsta, penušava, puna krupnijih balončića, ali jako postojana. Kako ispijamo pivo na čaši ostaje izuzetno bogata čipka, čak veo pene. Baš prelepo pivo.

Miris jako svež i voćni. Miris limuna, limunove kore, ananasa su najdominantniji, ali i drugo voće se ovde probija - mandarine, mango, nektarine, pomorandže. Voćna salata u čaši. Ukus prati nos, nije posebno intenzivan,. ali prijatan i osvežavajući. Limun i ananas. Pivo je slatko, sa blagom kiselošću. Gorčina je prisutna i lepa, gorčina grejpa. Isprva je gaziranost baš po našem ukusu, ali kako to često biva sa kraft ejlovima koji imaju sekundarnu fermentaciju u flaši, brzo lapi i ostaje poprilično ravno i beživotno. Usled niskog nivao alkohola, očekivano je i tanko telo, odnosno vodenasta tekstura. Aftertejst baš dug i ugodan.

Prvi utisak ovog voćnom đusu sličnom pivu je stvarno sjajan, mislili smo da ćemo mu bez problema dati devetku i zaista, ako ga popijete brzo - ovo je sjajan, lagani ejl, ali ako želite u njemu malo duže uživati, kada gaziranost ispari, a u čaši ostane vodenasta tekućina, utisak se prilično srozava. Pivo za celovečernje ispijanje, posebno leti.

OCENA: 7.5/10


No comments:

Post a Comment