Sunday, December 10, 2023

Salto Wit

 Beogradska pivara Salto nas, do sada, baš i nije oduševila svojim pivskim asortimanom. Piva koja smo opisivali na blogu su mahom bila pristojna, ali teško nešto više od toga. Njihovo pšenično, o kojem ćemo večeras pisati, smo već pili i pamtimo ga kao vrlo dobar primerak stila, možda čak i odličan, pa se nadamo da ćemo moći da ga počastimo visokom ocenom. Sastav obećava pivo spravljeno sa ljubavlju i pažnjom - pored ječma i hmelja, sadrži i organsku pšenicu, ovas, koru pomorandže i seme korijandera.

Flašica zapremine 330ml, nivo alkohola u pivu je 5%. Svetlo žuta boja, boja slame, mutno, sa jedva pola prsta pene koja brzo nestaje.

Miris je citrusan, pomorandža i limun, svež, osećaju se i začinske note - korijander, piment, dalje - žito, slatke žvakaće gume, banane... Ukus je blag, ali lepo zaokružen i balansiran. Citrusi i začini. Dodata kora pomorandže se na momente lepo probija. Pivo je i slatko, i blago kiselkasto, sa  nežnom, suptilnom gorčinom na kraju. Telo je srednje, dok je gaziranost slaba - mogla je biti za nijansu jača, doduše, što više pijemo i pišemo o pivimo, sve nam je jasnije da smo ipak mi ti koji smo na malo ekstremnijoj strani spektra kada su lične preferencije gaziranosti u pitanju. Aftertejst dug i prijatan - sladak.

Nema se šta mnogo o ovome Saltu reći. Jednostavno, u pitanju je fino pšenično pivo koje je bliže Belgijskoj, nego li Nemačkoj tradiciji, u smislu da je laganije, citrusnije, više na strani svežine i leta. Nedostaje nam neko lepo društvo, letnja noć, neka klupa u parku ili sto u bašti pivnice... Kao i obično, ono što zaista vredi je tek napola ono što je materijalizovano, tako je i sa ovim pivom u našoj čaši, druga polovina je negde van nje, ali nas je na to podsetila. 

Još ćemo sačekati na Salto koji će nas oduševiti i naterati nas da ga češće pijemo. Wit je pristojan, fini momak, ali ništa više od toga.

OCENA: 7/10


No comments:

Post a Comment