Monday, December 11, 2023

Robocraft - Hoptimus Primal West Coast IPA

 West Coast IPA piva su obično providna, nikako zamućena, jako su na strani citrusnih ukusa, sa uglavnom jakom gorčinom. Generalno moderna IPA piva možemo podeliti na tri stila - na osvežavajuće i "lake" ejlove sa Zapadne i Istočne Obale i na zamućeni, gušći stil koji potiče iz Nove Engleske. Ne možemo se odlučiti za omiljeniji od ta dva pristupa - samo nek je valjano spravljeno! Pred nama je kuvanje iz domaće pivare Robocraft čija piva sve češće pijemo, ako ne zbog kvaliteta, onda makar zbog toga što ih ima mnogo, a mi volimo svašta probati.

Flaša zapremine 330ml, zanimljive post-apokaliptične etikete. Nivo alkohola je jakih 7.5%. Tri prsta bele pene, koja je puna krupnih balončića, ali ipak relativno postojana. Boja je narandžasto-amberna, za nijansu tamnija i zamućena, što baš i nismo očekivali.

Miris je hmeljast - blago citrusan, oseća se i miris borovine, možda neko lekovito bilje. Ukus prilično tanak na početku gutljaja - jako blagi ukusi manga, grejpa, neko bobičasto voće - možda ribizle, kupine, zatim jača borovina, pinjoli.. U procesu proizvodnje dodat je i sok višnje, što se oseća tek kao druga, treća violina u orkestru ukusa. Prisutna je i blaga, prijatna kiselost. Na kraju jaka, suva. duboka, temeljna gorčina koja se širi celim ustima i dugo ostaje na jeziku. Ovde prosto nema mnogo finesa i kompromisa - Hoptimus je pre svega gorko pivo. Ono što se mora podvući - ovo nije ona odurna gorčina jeftinih lagera i lošeg hmelja, gorčina ovog ejla je prijatna, sveža, kompleksna, više trajna i slojevita, nego što dođe kao gadni šamar na kraju gutljaja. Telo je srednje, ka tanjem, gaziranost osrednja.

Šta ga znamo... Nama je ovo okej, ali ništa posebno zaista. Gorčina je dominantna i ako baš volite takve ejlove, ovaj vas neće razočarati, ali za nas je jednodimenzionalnost ovog piva ipak minus. Odnosno, fgorčina je sasvim na mestu, ali bismo voleli više citrusnih ukusa pre nje. Takođe, očekivati je od ovog stila da bude kristalno providan, a ne zamućen, doduše to nam baš i nije od prevelike važnosti - volimo zamućena piva, a ovo izgleda lepo u čaši. Ocena je, kao i uvek, pokušaj da se pivo od prilike negde smesti u širu hijerarhiju bloga, ali to vremenom postaje sve teže. Ako volite baš gorke ejlove, dodajte 0.5 do 1.

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment