Monday, November 20, 2023

Robocraft - Kubrick's HAL Imperial/Double IPA

 Robocraft pivara je relativno novo ime na domaćoj zanatskoj sceni, uspeli su da za kratko vreme preplave tržište velikim brojem ne tako uobičajenih pivskih podstilova i eksperimentalnih kuvanja čime su se u startu izdvojili od većine već etabliranih domaćih mikro i malih pivara, koje su makar u svojoj stalnoj ponudi dosta konzervativniji. Uz to, donose jasan vizuelni identitet inspirisan retro-futurizmom osamdesetih godina prošlog veka - sajberpank estetika u prvom redu. Doduše, njihov imperijalni indijski svetli ejl svoju inspiraciju vuče još iz šestdesetih i legendarne Odiseje u Svemiru. Ovo je prvo Robocraft pivo koje pijemo, i s obzirom na to da imaju zaista veliki broj različitih, malko smo skeptični.

Dolazi nam u maloj 0.33l limenci, jačina je 8% alkohola. Imperijalni ili "dupli" IPA karakteriše viši nivo alkohola i jače, zahmeljenije arome.

Boja je svetlija, narandžasto-amberna, zamućena, pene ima baš mnogo i postojana je, iako ne ostavlja čipku za sobom. Miris je slatkast, mirisi zrelih citrusa, pomorandže i manga, grejpa, sveži, poljski mirisi hmelja, alkohol takođe, kako se pivo zagreva, sve jači i jači. Ukus - bombone citrusnih aroma, jako zahmeljeno pivo, dosta intenzivna gorčina, duboka i duga, ali ne neprijatna. Jednostavno, ono što bi očekivali. Nije to ona kad-kad odurna gorčina jeftinih lagera koja udari na samom kraju palete, ova gorčina je istovremeno mnogo jača, ali i nežnija, ona se širi ustima i dugo ostaje. Aftertejst je dug, i pored silne gorčine, osvežavajuć, slatkast, citrusan. Telo je srednje, gaziranost takođe, sve je tu kako bi i trebalo biti.

Alkohol ovde nije zamaskiran kao kod nekih vrhunskih primeraka, ali ne možemo baš da lažemo i kažemo da to što se oseća na nosu posebno smeta. Tokom ispijanja nema očekivanog ukusa jeftine brlje. Ostalo je na mestu. Nije ovo pivo za svakoga, verovatno bi i  mi pre uzeli neki konzervativniji IPA, nižeg nivoa alkohola, ali pre svega nešto slabije gorčine, a jačih drugih ukusa. No, za ono što jeste, ovo je sasvim, sasvim dobro.

OCENA - 7.5/10


No comments:

Post a Comment