Tuesday, December 12, 2023

Robotcraft - Monitor Heads Triple NEIPA

 Trostruka New England IPA je, nećete verovati, slična dvostrukoj, razlika je što je još više hmelja dodato nakon što je skuvano pivo rashlađeno. Inače, ova tehnika se zove dry hopping i donosi još jače hmeljne arome i gušće, punije telo. Robocraftovu dvostruku IPA-u smo pili skoro i baš nam se dopala. Da vidimo kako stoje stvari sa njegovim malo starijim, ozbiljnijim,  robusnijim bratom.

Limenka, 330ml, nivo alkohola ozbiljnih 9% (za 0.5 više od njihove DNEIPA-e). Po otvaranju limenke pena je pojurila iz nje, izgleda da smo je malo mućkali usput. Prst pene koja baš brzo nestaje. Pivo je narandžasto, zamućeno i sa malo mrvica kvasaca koja plutaju po njemu.

Miris je svež i intenzivan, odmah po sipanju u čašu nas je zapuhnuo jak tropski miris. Miris onih tropiko đuseva - ananas, mango, pomorandža, breskve, slede i slatkasti mirisi ječma, med, karamela... Pivo je slabijeg ukusa od onoga što smo na nosu pomislili. Uglavnom se repriziraju tropske note citrusa i voća kao što su mango, ananas i nektarine. visok nivo alkohola se oseća, ali nije ništa strašno. Dosta slatko, balansirano tek blagom kiselkastom notom i umerenom gorčinom na kraju. Telo je srednje, ka punom, ali ne  baš onako gusto i teško kako smo očekivali s obzirom na stil, pa čak i na nešto slabiju i manje zahmeljenu duplu IPA-u iste pivare. Gaziranost jača i nekako neprijatno reska. Aftertejst kratak, to je taj prelepi miris ananasa koji traje u svakom trenutku uživanja u ovom pivu i kratka gorčina.

Monitor Heads nas nije oduševio, čini nam se slabijim pivom od Jinx DNEIPA-a. Previše je ovde malih stvari koje kvare utisak - ukus i nije posebno intenzivan, gaziranost nekako peče jezik, dosta slatko pivo, a tu slatkoću sledi gorčina koja nam nekako nije legla u ovoj kombinaciji. Nije ovo loše, da se razumemo, nego smo valjda očekivali više. Miris je zaista prelep i jeste ono što vozi ovaj ejl - prosto kako pijete, svaki gutlja, svako prinošenje čaše podrazumeva osećanje tih prelepih hmeljnih, citrusnih i tropskih mirisa. 

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment