Friday, December 22, 2023

La Trappe Quadrupel Re-review

 Ovo pivo smo pili i pisali o njemu pre mnogo godina. Baš smo bili grubi prema njemu. Iskreno, uopšte ga se ne sećamo i da nemamo blog ne bismo bili sigurni da li smo ga uopšte probali. Tako da smo odlučili da ga probamo još jedared, da vidimo da li se nešto promenilo.

Na našem tržištu dostupno u dve varijante - mala, 330ml flaša i velika od 750ml, mi smo se odlučili za manju. Boja je braon-rubin,. zamućena, sa dva prsta penušave glave koja brzo nestaje ne ostavljajući traga na čaši. Baš onako i bez malenog pokrova od pene, kao što smo više puta naglasili, takva piva nam u čašama neminovno deluju tužno.

Miris ne obećava iskustvo mnogo bolje od onog koje smo imali pre toliko godina. Osećamo alkohol pre svega. Osim toga dosta ječmeni miris - kafa, karamela, med, kolači, peciva, torte, nekako baš rustičan i lep miris, ako zaobiđemo miris jeftine brlje, pored koga teško d aosećamo mirise karakterističnih kvasaca i hmeljne note - tek blaga banana i nekako zemljane note, nekakvog bilja... Tokom gutljala alkohol se zapravo ne oseća u toj meri.Ukus nije posebno intenzivan, al ijeste kompleksan i iskusan pivopija će svašta ovde razaznati. To su opet dominantno momenti pržene sladovine, stvarno moramo reći neki topli ukusi, ukusi koji podsećaju na toplinu doma. Možda i lupetaramo, možda nas samo alkohol greje i raduje. Slatkasti, medni momenti, suvo voće (šljive, grožđe), banana, karanfilić, kuvano vino, vanila, slatko, neki voćni pekmezi i marmelade... Pivo je jako slatko, tekstura je lepljiva, suši usta i potrebna je ovda između gutljaja, da pročisti. Gorčina nije prejaka, ali nam uz ovu slatkoću ne prija.

Mi ponovo nismo oduševljeni ovim pivom. Prosto nije za nas. Mislimo da se sve svodi na nivo alkohola, da je on previsok, možda bi ga dodatno odležavanje i čekanje stišalo, smirilo, oplemenilo mudrošću i tišinom starca, ali ovakvo kakvo je na rafu marketa - i nije nešto. Ima ovde kvaliteta i ko zapravo voli da oseti alkohol dok pije alkohol, može mu se zapravo jako svideti. Takođe ko voli baš slatka piva - preporuka. Za nas ovo prosto nije, mislimo da još uvek nispo probali tripel iste pivare, za koj ise nadamo da je balansiranije i bliže našem ukusu...

OCENA: 5/10


No comments:

Post a Comment