Saturday, December 16, 2023

Salto Belgrade IPA

 Pijemo još jedno od osnovnih piva iz kataloga beogradskog Salta, ne samo to već je njihova IPA, kako sami tvrde, prvo pivo koje su skuvali. Koriste tr ivrste hmelja u proivzodnji - Amarillo, Cascade i Centennial. Videćemo kakav je krajnji rezultat.

Pivo služimo iz flaše zapremine 330ml. Nivo alkohola u njemu je 6.5%, što je negde manje il iviše očekivano za ovaj stil,  s tim da ga proizvođač reklamira kao "sešn" ejl - kako kažu, za duge žurke sa društvom. Mi nešto i ne obraćamo pažnju na takve etikete, svako pivo može da bude sešn, ako ste spremni da platite sutradan, narodski rečeno - ako niste pičke!  Boja zaltno-žuta, bliska uobičajnoj boji lagera, zamućena sa oblacima nefiltirranih kvasaca koji lagano silaze na dole. Pene ima za prst, prst i po i postojana je, ostavlja i nešto čipke po čaši.

Miris je pre svega sladak, ječmen - med, karamela. Hmelj donosi voćne arome koje su mi teške za diferenciranje - verovatno limun i drugi citrusi, malo dinja, nektarina. Takođe, blage cvetne arome. Sve u svemu, ne posebno jak, niti uzbudljiv miris, ali nismo našli ni bilo šta odbojno. Ukus bi zaista mogli isto tako da opišemo. Pivo je slatkasto, karamelno, sa blagim voćnim ukusima. Gorčina je ono što sasvim dominira. Osećaj u ustima, težina piva je srednja, tekstura blago uljasta, a gaziranost pojačana. Aftertejst je dug, donosi stidljive ukuse biskvita ili pomalo bajatog hleba, uprkos tome jako svež osećaj u ustima nakon gutljaja.

Klasičan primer IPA.  U nešto finijim, robustnijim primercima su ukusi i mirisi koji nalikuju citrusima, ali i tropskom voću nalik mangu, ananasu daleko izraženiji i možda za kraft početnike ili pivske konzervativce i previše čudni. Saltov ejl je zato baš dobra tačka za početak, kako uživanja u ejlovima uopšte (ukoliko volite gorka piva) ili modernog svetlog indijskog podstila. Pitko, prijatno, osvežavajuće,. gorko, dobrog osećaja u ustima, solidnog nivoa alkohola koji se ne oseća tokom ispijanja... 

OCENA: 7/10


No comments:

Post a Comment