Friday, December 8, 2023

Robocraft - Vanilla Ice Cream Milkshake IPA

 Pijemo i još jedno Robocraft pivo, kao i prethodna i ovo je primer modernog eksperimetnalnog stila nastalog u Sjedinjenim Američkim Državama. U pitanju je milkšejk IPA koju često karakteriše dodavanje laktoze kako bi se dobio željeni efekat, pa i voća kako bi pivo više zaličilo na, recimo, milkšejk sa ukusom jagode... Ovaj primerak, doduše, u sastavu nema naveden niti jedan sastojak dalje od hmelja, ječma, kavasaca i vode, iako na limenci piše  da je spravljeno u saradnji sa Nancy's Ice Cream - beogradskim zanatskim sladoledžijama. To nam je sve bilo čudno, pa smo morali proveriti i druge izvore koji navode da ovo pivo ipak sadrži i laktozu i prirodnu vanilu kao sastojke korišćene u procesu pravljenja piva.

Mala limenka, nivo alkohola - pristojnih 7%. Boja je zlatno-bakarna, bliska boji uobičajenih lagera, sa jako malo vidljive karbonacije. Pene ima jedva za prst i baš brzo nestaje. 

Miris zaliči isprva na klasičan IPA - sa voćnim, tropskim notama, samo dosta slađi, ipak ubrzo otkriva u tim slatkastim momentima vanilu, miris nekakvih bogatih slatkšia ili peciva, ali i na neki način "parfemast" miris, zamiriše pomalo na parfem neke bake. Ukus je sve u svemu sličan - vanila dominira, ali kada kažemo vanila to nema dosadu u sebi, bivajući tako rasprostranjen i popularan začin on nas podseća na mnogo stvari i već je na taj način sam po sebi raznovrstan. Ima i blagih voćnih i cvetnih momenata. Na slađoj strani, ali nikako preslatko. Telo se srednje, dok je gorčina prijatna, za indijske svetle ejlove na nekoj sredini, za neki pivarski prosek - jača. Gaziranost je srednja, nama je bila taman. Aftertejst dug, ne previše intenzivan, ali prijatan sa vanilom i cvetnim notama koje se ponavljaju.

Ova milkšejk nije neki žestoki otklon od tradcionalnijih indijskih svetlih ejlova, ali je dodatak vanile i laktoze poprilično promenio profil piva i nisamo sigurni da je promena na bolje. Na šta ciljamo? Nismo sigurni da je ukus koji je tražen ovde nešto što se dobro uklapa sa gorčinom i telom IPA - mislimo da bi ovo bilo bolje da je manje gorko, a da je telo punije, kremastije. Sa druge strane, to je naš lični, nedovljn oobrazovani utisak -moramo piti još piva ovog stila da bismo mogli donetgi valjaniji sud. Uglavnom, ovde nismo našli ništa odbojno, prijatno pivo, drugačije od onoga što smo do sada pili.

OCENA: 6/10


No comments:

Post a Comment