Thursday, December 14, 2023

Maisel's Weisse Original

Pijemo poznato Nemačko, tačnije Bavarsko pšenično pivo iz porodične pivare Gebr. Maisel osnovane pre bezmalo stočetrdeset godina. Inače su četvrti proizvođaš takvog piva u Nemačkoj. Nismo ga do sada kušali, pa smo nestrpljivi da ga probamo!

Flaša je ona standardna nemačka od pola litara, nivo alkohola je 5.1%. Boja tamnija od mnogih pšeničnih piva, posebno belgijskih, dakle tamna boja ćilibara, braon-narandžasta. Mutno. Prst, prst i po pene koja prebrzo nestaje, kod ovog stila smo navikli na bogatu glavu koja dosta dodaje celokupnom utisku, ovde je to nažalost izostalo. 

 Miris isprva malo čudan za pšenična piva, više voćni, citrusni, ali se brzo probijaju i preovladaju mirisi zrelih banan, još tačnije miris veštačke banane (sladoled, npr.), mirisi hleba i peciva, začina kakvi su karanfilić, piment, muskatni oraščić, onaj bazični miris slatkih žvakaćih guma... Ukus baš jako na strani banan i žvakaćih guma. Sledi ukus jabuka i kajsija. Ostale note slabije, začinske nijanse (i to od svih, kao da osećamo dosta bibera) i dosta žitnih, hlebnih ukusa u finišu i aftertejstu. Gorčina je prisutna, blaga i prijatna. Pivo je kiselkasto, na dobar način, osvežavajuće. Telo je tanje no što bismo voleli, ali ne možemo reći da je pivo vodenasto. Gaziranost jača, možda nekome može i da smeta.

Ovo je vrhunsko pivo. Neverovatno je koliko puta iznova i iznova nemačka pšenična uspevaju da nas oduševe. Baš smo se pital ida li posle Kapuzinera kojeg smo skoro pili, neko može opet da nas obraduje i proklete Švabe su uspele još jedared! Ukus je do te mere lep i majstorski balansiran, da mu praštamo mršavu glavu i nešto tanje telo.

OCENA: 9/10


No comments:

Post a Comment