Saturday, December 9, 2023

Samuel Smith's Oatmeal Stout

 Da speremo krajnje neugodan aftertejst koji je ostao iza prethodnog piva opisanog na stranicama našeg bloga, otvaramo flašu pravog engleskog stouta kojem je u procesu kuvanja dodat i ovas. Već smo kušali nekoliko piva ove stare u čuvene engleske porodične pivare, sva su bila vrlo dobra do odlična, pa i kod ovog imamo visoka očekivanja!

Autentična staklena flaša koja sadrži 550ml tekućine. Nivo alkohola je okruglih 5%.  Ovaj stout je tamno braon boje, sa dva-tri prsta visokom, kremastom, braon, neverovatno postojanom glavom. Kako ispijamo po čaši ostaje bogata čipka. Pivo zaista izgleda prelepo, toliko da smo ga i predugo ispijali - prosto nas je nateralo i svojim izgledom da usporimo i uživamo.

Miris nije prejak, ali je nosu ugodan, to su očekivane arome pržene sladovine - kafa, čokolada, karamela, kao i blagi voćni mirisi. Ukus je lep, odlično balansiran, ali opet nije u pitanju eksplozija ukusa. Pivo je slatko, ali nikako ne i preslatko, sa ukusima kafe, čokolade, suvog grožđa i sljiva, smokvi, urmi, karamel bombona... Gorčina je blaga, na kraju kao da se probiaj i malo kiselosti. Telo je tanje, ali istovremeno uljasto, dok je gaziranost slaba - ako ga predugo pijete, na kraju nekako postaje čak i vodenasto.

Ovaj stout nije baš pivo koje bismo preporučili kao dezertno, didžestivno ili generalno kao jedno-jedino pivo koje ćete popiti u toku dana, pre će ovo biti pivo za pabove i celovečernje, lagano ispijanje i kao takvo je odlično!

OCENA: 8/10


No comments:

Post a Comment