Sunday, December 17, 2023

O'Hara's Hop Adventure Series - Strata

 Pred nama je ejl iz Carlow Brewing Company, osnovana 1996. godine i jeste jedna od najvećih kraft pivara u Irskoj. Izuzetno širok i bogat asortiman stoji iza njih, no našem smo tržištu do sada primetili samo ovaj IPA i njihov kraft lager koji još uvek nismo probali. U pitanju je svakako velika i ozbiljna proizvodnja, tako da već ulazi u kategoriju masovno proizvođenih kraftova. Konkretno za pravljenje ovog ejla korišćen je samo jedna sorta hmelja - Strata. Ovakva piva kod nas nisu toliko česta pojava, ono što jeste njihova velika prednost jeste upravo edukativna uloga - dozvoljavaju nam da dobro upoznamo novu sortu hmelja, samu za sebe, pa kasnije kada naiđemo na tu vrstu u miksu sa drugima, možemo imati određena očekivanja pre probe. Naravno, interakcija i upotreba različitih sorti hmelja u mnogome može da promeni doživljaj istih.

Flaša je 0.5l, alkohola ima 5%. Boja je tamna, ćilibar, čak pomalo crvenkasta, blago zamućena. Glava dva prsta visoka, kremasta, postojana i ostavlja čipku na čaši.

Miris pre svega jagode, slede druge voćne note - dinje, tek blage citrusne note, malo manga i pomorandže, dosta jaka aroma kanabisa, takođe biskviti, vanila. Ukus sledi slabašne voćne note sa nosa, takođe kanabis. Dosta slatko, ali lepa, lagana slatkoća ječma. Gaziranost jača, a osećaj u ustima srednji, možda čak i teži, dakle pivo nije vodenasto. Gorčina prisutna, možemo reći osrednja za IPA. Aftertejst je dug, gorko-sladak, pomalo težak, opor.

Za naš ukus preslatko pivo u kojem nijanse hmelja baš i nisu došle do izražaja. Nota koju su i drugi recenzenti opisali kao kanabisu sličnu, a nama fali neka druga asocijacija, nije nam baš prijala, a dosta je izražena. No, nije nam to zaista smetalo, koliko samo previše slatko i to ostavlja utisak da pijemo daleko jače i teže pivo, no što ono jeste. Za popiti jedno, može da prođe, već dva ne bismo želeli da vežemo.

OCENA: 6/10


No comments:

Post a Comment