Monday, January 1, 2024

Floris Framboise

 Belgijska pivara Huyghe verovatno je globalno najpoznatiuja po svojim Delirium Tremens ejlovima, no pored njih imaju širok asortiman i drugih kuvanja, među kojima se nalazi i veoma dug spisak Floris piva, odnosno voćnih i "livadskih" ejlova raznih ukusa - mango, jabuka, kaktus... Na našem tržištu smo do sada videli samo Framboise koji je lagani ejl sa dodatkom maline i arome maline. S obzirom na cenu, koja i u marketima nije baš niska, nisam oduševljen činjenicom da se koristila aroma.

Flaša je 330ml, sadržaj alkohola skromnih 3.5%. Boja lepa, duboka, tamna crveno-ljubičasta, boja domaćeg soka od malina. Pene malo, lepe rozikave boje, ali nažalost brzo nestaje.

Miris svakako malina, kako sveža ivanjička, tako i malina iz soka, džema, ali i oseća se i industrijska aroma. Dalje, miris je jako sladak, bomboničast, osećaj use i mirisi drugog tamnog, bobičastog voća, kao i crnog vina. Ukus sasvim ponavlja najavu nosa. Malina, kupina, med, bombone, slatko crveno vino. Hint veštačke arome se ne ponavlja u ukusu. Nema gorčine, dok je aftertejst blag. Pivo je dosta slatko, ali se probija i bobičasta kiselost koja to fino balansira, makar za moj ukus (moram napomenuti da volim slađa vina, recimo). Gaziranost slaba.

Ništa specijalno, ali pristojan, pitak voćni ejl. Nekome će biti presladak za lako, letnje osveženje. Možda najbolje funkcioniše kao dezertno pivo nakon lakše večere.

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment