Saturday, December 14, 2013

Krombacher Pils


Evo nam i trećeg piva iz nemačke "Krombacher" pivare osnovane 1803. godine i koja i dan-danas jeste porodični posao (već tri generacije vlasnika su iz iste porodice), nezavisna od velikih multinacionalnih konglomerata. Nakon pšeničnog i tamnog, na red je došao i pilsner, kojim bi pokrili sva njihova piva dostupna u Srbiji. Od onih koje ne možemo kupiti u našem gradu, interesuje nas njihov "dunkel" i možda još neko, dok većina otpada na razne radlere i ostala mešana pića sa pivom kao bazom.
Prethodna dva nas i nisu baš oduvala (s tim da je pšenično bilo i više nego dobro), ali su predstavljala poštena i pitka piva bez značajnijih mana.
Standardna 0.33l flaša, 4.8% alkohola. Prilikom otvaranja izbije podosta dima, što je uvek zabavno.Boja je standardna boja svetlog lagera - zlatna, ni najtamnija, ni najsvetlija ikada viđena, nešto između. Pene ima za jedan prst i na čaši ostaje nešto čipke.Gaziranost na oko nije preobilna, ali se mehurići kreću i nekoliko tankih linija ka gore i čine ovo pivo zanimljivijim prizorom. 
Miris, ukus... Pa, priča prethodnih "Krombacher" proizvoda ovde se ponavlja. Sve je ovde na mestu, samo "svega" ima malo. Miris je cvetan, sa nešto slada, ali pre svega obojen generalnim momentom evropskih jeftinih svetlih lagera. Hmelj dominira i ukusom. Pivo je lake teksture. 
Iskreno ne znam koju bih ocenu dao ovom pivu. Kao prvo, reklamira se kao pilsner, a to svakako nije (ili je sirotinjski pokušaj istog), a opet ništa kod njega nije posebno loše. Pristojan svetli lager koji podseća na domaći Jelen sa nešto manje gorčine (boljim hmelj-slad balansom), na primer. Lagao bih kada bih rekao da nisam uživao u njemu, ali se svakako neću skoro vraćati njemu - za manje pare možete pokupiti "Paulaner" i zaista uživati u jednom vrlo dobrom pilsneru!
Posebno klimava sedmica.

OCENA 7/10

1 comment: