Friday, December 13, 2013

Lav Tamno


Osnovno, možda i jedino ograničenje (postavljeno na samom početku) Srbina koji se propi(n)je jeste to da neće pisati o pivima o kojima se nema šta pisati. Nažalost pivo o kome je ovde reč je upravo jedno od tih, no činjenica je da je čak i tamni lager pojam za našu pivsku industriju i da taj spektakl treba propratiti i podržati.
Pivara u Čelarevu je svoje "Tamno" lansirala još pre godinu-dve, ali, čini se, nije se posebno potrudila da ga pošteno pozicionira na tržištu - nema ga po radnjama, slabo i po kafićima se toči. Ne znam zašto je tako, ali nije da nas ta misterija posebno mori. Naše smo popili u "Tri Šargarepe", točena varijanta, 0.5l. Alkohola je isto koliko i u (daleko superiornijem) "Nikšćkom Tamnom" - 6.2%. Pene je malo i ekspresno brzo nestaje, ostavljajući pivo da izgleda kao izvetrela koka-kola. Miris je čudan i blag, karamelizovanog slada nema ni u tragovima, već samo malo svežih hmeljnih mirisa trave i kore limuna. Ukus je još suptilniji, na prijatnoj slatkoj strani i minimalnom gorčinom na kraju. Karakterisitčne "spržene" note karamele i kafe su ovde posebno slabe, dok voćnih ukusa ima nešto više, takođe se i ovde ponavlja, u slučaju pivare u Čelarevu, sveprisutna metalna nota. No, nemojte da Vas zavaramo, ovo je sve laprdanje pivskih snobova koji pokušavaju naći nešto u ničemu i napraiti se pametnim - izrazito blag ukus. 
Ono što je pozitivno, jeste tekstura piva koja nije sasvim vodena, već nešto teža, kremastija. 
Pa, naše i nije bilo ovoliko seksipilno. :(
"Lav Tamno" je možda i najpitkije domaće pivo na našem tržištu. Idealno za sve ljude koji, zapravo, pivo ne vole ili koji žele samo da se osveže ili zapiju. Pivo niz grlo ide izuzetno glatko, nema gorčine koja zna biti neugodna većini, nema gadnog aftertejsta... suštinski nema ničeg osim alkohola i to nešto povišenog u odnosu na standardne svetle lagere. Cena je takođe, čak i generalno skupim pabovima i pivnicama, krajnje pristupačna.  I sve je to super, zaista. No, mi bi smo i na građevini želeli malo više, ako može, a takođe u kontekstu bloga na kojem su i ubedljivija piva dobijala ocene daleko ispod nedostižnog savršenstva "desetke", ne možemo mu dati više.

OCENA: 5/10

No comments:

Post a Comment