Wednesday, December 4, 2013

Bushmills Black Bush


Zima je stigla i vreme je za žestinu. 
Viski koji danas pijemo i o kojem pišemo možda i nije pravi zimski viski, ali jeste verovatno najisplatljiviji viski na svetu, onaj koji donosi najviše uživanja i kvaliteta za najmanje novaca. Dok je nešto jeftiniji od, recimo, dobrog, starog Džek Denijelsa, donosi kvalitet gotovo vrhunskog i znatno skupljeg pića.
Black Bush je blended irski, tri puta destilovani viski koji se većinski sastoji iz malt viskija (80%), dok je ostatak žitnog porekla. Čisto poređenja radi, većina škotskih blend viskija iz relativno bliskog cenovnog ranga, sadrže tek trideset-četrdeset procenata viskija koji dobijen iz ječmenog slada. Odležavao je u korišćenim šeri buradima (dok se inače za viskije najčešće koriste burad u kojima je ranije odležavao burbon)... pa, ne zna se tačno koliko godina. Informacije po internetu se razlikuju i kreću se između pet, pa sve do jedanaest godina. Lično bih rekao da je istina bliža donjem delu lestvice. 
Servirano u snifter čaši, čisto - bez leda, bez dodatne vode.
 Boja je malo tamnija, amber. 
Miris je blag i prijatan, slatkast: Cvetne note dominiraju, uz nešto tamnog voća i začina. Alkohol se oseća, ali ne preterano, tek nota. 
Ukus. Irski viskiji - bivajući tri puta destilovani - generalno nemaju intenzitet ukusa škotskih rođaka, pa tako ni Black Bush ne predstavlja eksploziju i atak na vašu paletu, ali jeste jedan suptilan i lep događaj. Viski je apsolutno na slatkoj strani sa ukusima koji asociraju na vino, kolače, suvo voće, čokoladu, vanilu, cimet, orah... Finiš nije posebno dug, ali je izrazito prijatan i u njemu se krije većina ukusa ovog pića.
Black Bush je, kao što je i obećavao nos, izrazito prefinjen i pitom. Nema prejake vatre u grlu. Svakako tih nekoliko dodatnih godina starenja u odnosu na standardne masovno producirane blendove znače mnogo! 
Mana bi bilo to što se piće čini i previše vodenastim (i pored toga što je malo teže, kremastije na jeziku). Zaista bi bilo fino probati ga na nešto višoj alkoholnoj procenturi, umesto na standardnoj komercijalnoj. U svakom slučaju, u ovaj viski nikako nemojte dodavati  vodu.
Za dve hiljade dinara se jednostavno ne može dobiti više. Oh, svakako se može dobiti više količine, ali kvaliteta zaista ne. Prijatan, balansiran viski u kojem mogu uživati i vrhunski poznavaoci materije, koliko i recimo žene koje inače ne vole viskije. 
Život je lep.

OCENA: 8/10

No comments:

Post a Comment