Wednesday, December 11, 2013

Krombacher Dark


Pošto je pšenični "Krombacher" pre izvesnog vremena na nas ostavio pozitivan utisak, bili smo i više nego željni da probamo njegovog tamnog brata po etiketi, da vidimo šta nam on može ponuditi. Činjenica da je pivo nepasterizovano, kako piše na etiketi, nas je samo još više privukla.
Servirano je iz 0.33l flaše lepe i skladne etikete (čep je posebno fin), jačina je skromnih, ali za celovečernje sesije (ukoliko vam generalno bedni srpski džep dopušta) savršenih 4.3% alkohola. Jako tamne, gotovo neprovidne boje, koja tek na dnu čaše daje malo svetlije braon nijanse. Pene ima za oko prst, tamnije je boje i brzo nestaje, ostavljajući nešto čipke na ivicama čaše. Miris je jako ugodan, ječmen, slatkast (koji može podsetiti na neko tamno voće), sa izraženim aromama kafe. Ukus nije posebno jak, ali takođe prijatan, fino balansiran pre svega. Pojavljuje se i tu nešto kafe, a pre svega karamelizovanog slada - pa samim tim dim. Tek jedva primetna gorčina u nešto suvljem finišu. Ono što je najjača strana ovog piva jeste njegova tekstura - srednje teška, gotovo kremasta, sa srednjom gaziranošću, i prijatnom reskošću, pa kad se sve to skupi, pivo savšreno "leži" na jeziku i izrazito je pitko. 
Bilo bi lepo da je "Krombacher Dark" malo intenzivnije pivo, jačih ukusa i mirisa, jer sve što nam pruža jeste ugodno, samo ga nema previše. Suštinski slična priča kao i za pšeničnu varijantu, s tim da je "Dark" za nijansu neubedljiviji. Da sam lošije volje možda bih bio i grublji prema njemu, ali mi se ipak ne čini da bi to bilo fer. 
Jednostavno, dosledno stilu, izrazito pitko pivo i to je sve.

OCENA: 7.5/10

No comments:

Post a Comment