Wednesday, December 4, 2013

Балтика 9 Крепкое


Evo nam i jednog ruskog piva. U srbiji je pored "Devetke" dostupno još nekoliko proizvoda iz inače širokog asotimana ove makro pivare, između ostalih i  njihov porter ("Šestica"), po kome su možda i najpoznatiji van sovjetskih granica. "Devetka" ekstra jak svetli lager - sa čitavih osam procenata alkohola u sebi.
Limenka od pola litre, plaćena negde oko 130 dinara. 

Pivo je kristalno čisto i izrazito svetlo, sa jako malo mehurića. Pene je prst debela, i brzo nestaje. 
Miris čak i nije tako loš, ječam se pojavljuje u jakim i prijatnim mirisima meda i sasvim dominira, pojavljuje se i žitni mirisi i... oseća se alkohol, jako se oseća, čak i pored činjenice da je pivo pošteno rashlađeno.
Na jeziku nešto ječmane slasti i te arome meda se ponavlja, ali hmelj brzo preuzima. U finišu pivo je gorko, suvo i prilično se oseća alkohol (iako nije preterano). I ta hmeljna gorčina, pomešana sa slatkošću dugo, dugo ostaje u ustima. 
Karbonacija iako nije vidljiva, osetljivaje na jeziku i užasno (ali užasno) se podriguje od ovog piva.
Zaključak.
Uf...
Miris je zaista lep.
Ali... 
Sam pogled na do kraja neispijeno pivo krivi moje lice u grimasu gađenja. Podrigujem dok ovo kucam i shvatam da sam mogao popiti dva savršena "zaječarca" umesto ovog. Ali, avaj, moglo je biti i dobro. Probati se moralo. 
Ne valja, to je sav zaključak.
 Nešto opasno ne valja ovde. Čak nije ni sasvim lako objašnjivo rečima. Pivo kao da je previše gorko, dok je istovremeno i preslatko, a opet i bezukusno. Na paleti prilično neubedljivo, ali ostavlja upravo taj odvratan gorko-slatki-lepljivi aftertejst koji će vas dugo moriti i naterati da ga sperete sa kriglom hladne vode. Plus, alkohol je ovde užasno loše zamaskiran. jeste, jako je i lako se opiti od njega, ali džabe je sve to kada je svaki gutljaj praćen mrštenjem.
Pivo se kuva hiljadama godina, generalno i kada nije nešto - dobro je... generalno, baš se treba potruditi pa napraviti loše. Rusi su ovde to uspeli. Držite se njihovog portera.

OCENA: 4/10

No comments:

Post a Comment