Saturday, December 14, 2013

BrewDog 5 A.M. Saint


BrewDog piva možete probati samo u malenom kafiću na Trgu Nikole Pašića po imenu "Šoljica", posvećenom prvoklasnim kafama, čajevima, a eto i pivima. Pored piva koje ćemo ovde opisati, u ponudi je još četiri proizvoda dotične škotske samostalne pivare, ali istovremeno se toče samo dva - po jedno svetlo i tamno. Ovog puta, doduše, smo mogli probati samo tamnu varijantu (zapravo crvenu), pošto su imali neki problem sa točilicom (drugo pivo u ponudi je bilo Dead Pony Club). Nažalost, nama niko ne plaća reklame, niti nam poklanja piva, pa ovo radimo čisto informacije i podrške radi - pokušaj uvoza bilo kog, a posebno ovako kvalitetnog piva, treba podržati, još kada za njega ne morate preplatiti (265 dinara za ovo pivo je vanredna cena!), je i više nego dovoljna nagrada. Kafić je, kao što rekosmo, mali i blago sterilnog, ali prijatnog enterijera, dok je osoblje izrazito prijatno.
Globalno poznata (poznatija) piva iz ove pivare su Punk IPA i Hardcore IPA kao i neka piva ludačkih procenata alkohola u sebi, nažalost njih večeras nismo mogli probati, pa smo se morali zadovoljiti nešto nepoznatijem rođaku. "5 A.M. Saint". Čaša je došla sa prst i po predivne kremaste pene i pivom ispod nje romantične crvene-amber boje. Miris je intenzivan i sasvim na strani ječmenog slada, pojavljuju se jasne note zove, maline, karamele, jagoda, pomorandže. Ukus je sasvim sličan tome, ta zova stavrno dolazi do izražaja - kao da pijete "Fanta Šokatu", samo prirodnu i ne prokleto slatku. Izrazito osvežavajuće pivo. Pivo je pune teksure, kremasto, prosto klizi niz grlo i stvara blagi osećaj sitosti (verovatno ne bi više od 2-3 prijalo). Karbonizacija nije jaka, pivo nije posebno resko, ali taman dovoljno da "pokrene" kremastiju prirodu tekućine. 
U pitanju je fantastično pivo, da ne tupimo dalje. Ukusi možda i nisu prekompleksni i posebno intenzivni, ali jako prijatni svakako jesu. I sve u vezi sa ovim pivom jeste jako fino ili i više od toga. Ocena bi mogla biti za pola decimale niža, no, nek stoji ovako.
Najtoplija preporuka!

OCENA: 8.5/10

No comments:

Post a Comment