Friday, December 13, 2013

Hoegaarden - Original Belgian Wheat Beer (Wit Blanche)


Iako pšenična piva pre svega asociraju na nemačku, ona su popularna i u belgiji. Pred nama je napopularnije pivo tog stila, iz te, mereno u kilometrima kvadratnim, male, ali što se piva tiče, velike zemlje.
Služena iz malecke 0.25l flaše, 4.9% alkohola u sebi. Boja je irazito svetla, gotovo boja limunade. Pene nema previše, možda prst i po i brzo nestaje, što je minus, posebno za ovaj stil kojem je bogatstvo pene karakteristika. Miris ne odskače od stila - začini (koriander) i citrusno voće, žito. Ukus je ubedljivo najjača strana ovog piva, toliko osvežavajuć, toliko opušten. Ukusi južnog voća apsolutno dominiraju - pomorandža, limun, ananas, dok se u pozadini kriju i začini. Određena kiselost, ali pozitivna, osevežavajuća, ne odurna. Aftertejsta gotovo da i nema, pa pivo nestaje suludom brzinom, gutljaj za gutljajem. Pivo je srednje - savršeno - gazirano. 
Mali minus za vizuelni dojam, veliki plus za ukus. Sve ukupno savršeno pivo za leto, za vrele dane (što će reći da mu baš i nije vreme). Čoveku limunada, pored ovog piva, zaista nije potrebna.
Osmica, ali klimava, nategnuta.

OCENA: 8/10

No comments:

Post a Comment