Wednesday, December 11, 2013

Балтика 6 - Портер (Baltika 6 - Porter)


Pošto je ukus "Baltika 9" piva toliko duboko urezan u našu psihu, naše pamćenje, naše noćne more (oke, preterujemo, ali može nam se), odlučili smo da se vratimo proverenom kvalitetu iz dotične ruske pivare - njihovom tamnom pivu.
Staklena flaša od pola litre, po obliku slična onim u kojima se pakuje naš "Lav", ali lepše etikete i lepog grba na sredini. Čep je stvarno efektan. Alkoholna jačina je čitavih 7%. Standardna boja portera, tamna, sa crvenkastim obodima na čaši, možda za nijansicu tamnije od većine portera. Prst-dva debela kremasta pena, koja se brzo smanjuje. Miris je prelep i na mračnijoj strani - kafa, čokolada, karamela, dim, takođe oseti se i alkohol i to izraženo. Ukus je blizak recimo Ginisu, ti poznati ukusi dima, vatre, roštilja, jako pržene kafe se ovde ponavljaju i to prilično intenzivno. U grlu se ne pojavljuje onaj alkohol što nam ga je nos obećavao. Nešto gorčine u finišu, kojem inače takođe dominiraju dimne note. Gaziranost nije prviše izražena, a tekstura je na lakšoj strani.
Solidno tamno pivo koje se nalazi na grubljoj, da ne kažem muževnijoj strani po ukusima, gde slatke i voćne arome nisu posebno primetne. Malo grubo na ivicama (miris alkohola), ali ni približno koliko famozna "devetka". Pre svega, odlična jeftinija zamena za ginis iz limenke - iako za nijansu blažeg ukusa, malo bolje gaziranosti.
 Lično bih pre izabrao naše "Nikšićko" ili neko od ranije opisanih nemačkih tamnih piva, ali da se radi o dobrom porteru, nema spora.

OCENA: 7/10

No comments:

Post a Comment