Tuesday, August 12, 2014

Tripel Karmeliet


Nakon duže pauze, konačno, novi unos na ovom malenom, alkoholičarskom blogu.
Tripel Karmeliet je relativno novo ime u svetu piva - prvi put skuvano 1996. - ali nije mu trebalo previše da se probije u sam vrh svetske pivske "scene", nadobija se nagrada za najbolji ejl ili najbolji svetli ejl na svetu, bude traženo više nego što može biti skuvano.
Po stilu je belgijski manastirski tripel. Osnovna karakteristika stila  je povišen nivo prisutnog alkohola, pa je tako i ovde u pitanju čak 8.4%


Kada otvorite malenu, 330ml flašu - izbije zamašna količina dima. Kako volimo dim. Već na vrhu flaše osetimo jak miris karakterističnih belgijskih kvasaca. Pene ima za nekoliko prsta, a samo pivo je svetle boje, možda tek za nijansu tamnije od klasičnih lagera i mutno je. Miris je intenzivan i svež, citrusni, začinski (možda malo cimeta, bibera...). Alkohola nema ni u mirisu, niti na paleti, niti malo. Đavolski i pokvareno je sakriven, pa ukoliko vam je novčanik deblji i možete priuštiti sebi nekoliko komada - možete sebe pošteno sjebati. Ukus je intenzivan i pun. Pivo je lagane teksture, resko i pre svega slatko (što je karakteristično za stil), ali dobijemo na kraju nešto i gorčine. Generalno, ukusom dominira kvasac, pre nego slad ili hmelj. Note citrusnog voća i raznolikih začina će dugo igrati na vašim nepcima, dugo nakon što i poslednja kap ovog blaženog napitka bude popijena. 


Zaista, zasta divno pivo. Sjajan prikaz belgijskog jakog ejla, znalački skuvanog, nešto više cene - ali isplati se, verujte mi. Pivo koje nije za svaki dan, pivo koje zaustavlja vreme oko sebe, pivo kao doživljaj. Svaka preporuka.

OCENA: 9/10


No comments:

Post a Comment