Saturday, December 14, 2013

Laško Dark


Pivara "Laško" je najveća u Sloveniji, osnovana je davne 1825. godine i pred raspad S.F.R .Jugoslavije bila je najveća u čitavoj državi. I dan-danas, kako kod starijih, tako i kod mlađih pivopija ima određenu reputaciju, njihov logo i ime jesu određeni pečat kvaliteta. Pred nama je par flaša njihovog tamnog piva, pa da vidimo da li je reputacija opravdana. (njega jesmo pili, ali ne skoro, dok o njihovom opšte dostupnom svetlom lageru na našem tržištu baš i nemamo puno reči hvale, pa ga opisivati i nećemo).
Tamnu arijantu smo kušali u zemunskom "Festu" i evo sada uzeli u "Merkatoru", ne znamo gde se još može naći u Beogradu. Platili smo ga skromnih 83 dinara. Pivo izgleda prilično lepo u svojoj 0.33L flaši, svedeno i moderno. Alkohola je 5.9%.
zahvaljujući nešto agresivnijem sipanju dobili smo oko dva prsta relativno kremaste pene koja nikada ne nestaje sasvim i ostavlja čipku na čaši. Pivo je nešto svetlije od standardnih tamnih lagera, pa više zapravo vuče na tamno amber boju nemačkih bock-ova. Miris je na liniji karamelnog slada - tamno voće, čokoladno mleko, kafa, i čini se malo alkohola u pozadini. Ukus je blag, počinje sa voćnim notama (kupina, recimo) i razvija se mračnije note kafe, dima i karamele, da bi u završnici do izražaja došao hmelj. Pivo je možda previše resko za moj ukus.
Igra basket, pije laško...
Savim solidno tamno pivo, dovoljno karaktera da ne bude bljutavo ili totalni promašaj. Pošto je značajno jeftinije od stranih piva ovde opisanih, a koja su istog ili približnog stila, najpoštenije bi bilo razmišljati o njemu, dok na umu imamo Lav Tamno i Nikšičko Tamno kao alternative - od prvog je svakako bolje, sa potonjim je u istoj ligi (mada realno, oba piva mogu da se nose i sa onim nešto skupljim). Ukusa nema previše, ali jesu prijatni i očekivani za stil. Reskost je meni lično blagi deal breaker i takođe smatram da "Nikšićko" zna biti često ukusnije od ovog (doduše zna biti i ukusa prokuvanih čarapa, tu i tamo). U svakom, slučaju, valjano skuvano pivo, pivo koje neće preskočiti niti jedan pravi ljubitelj, niti u njemu naći išta preterano odbojno i pivo koje se savim lagano može piti u kafićima, jedno za drugim. 

OCENA: 7/10

No comments:

Post a Comment