Wednesday, December 4, 2013

Captain Morgan: Original Spiced Gold Rum


Rum je kod nas piće koje se meće u kolače i ništa više. Više je razloga za takvo stanje, prvo i najlogičnije što su kolači sa rumom taaaaaaaaako dobri, drugi što domaći rum i nije nizašta drugo (mada "to" se i ne može zvati rumom), treće zato što i ono malo ovog pića što dolazi iz inostranstva retko prelazi najjeftinije brlje. Nažalost, "Captain Morgan" koji je ispred mene upravo spada u tu kategoriju. Ovo nije rum koji se pije čist, polako i sa uživanjem, ovo se meša sa koka kolom i to je to. I zaista, pomešan sa prekookenaskim smećem pretvrara se u melem za sve rane, zagrljaj za receptore ukusa (možda čak i bolji sa koktom - ukusi kao da se lepše slože). Poenta i jetse u zamaskiranju ukusa, hladna koka kola, par kocki leda i kriška--dve limuna i rum se ni ne oseća, a radi, pola, ali sigurno. Vaistinu, retko kada sam naleteo na žestinu koja se bolje meša sa nekim bezalkoholnim napitkom! Sasvim je jasno da je kao takav zamišljen, napravljen i reklamiran i tu je sve u redu.
Da li se ipak može piti sam?
Može. Što da ne?
Što da ne? Pa, ne sve dok imate išta drugo. No, idemo redom.
Boja nije posebno ubedljiva, neka prljavo-zlatna. Previše svetla za moje oči. Miris je intenzivan, karakteristične slatke note ruma, dosta vanile, cimet, alkohol, ananas... Ukus je... pa, prilično tanak. Nema ovde mnogo karaktera. Mada, to malo ukusa što donosi nije loše, u pitanju je kompleksan splet začinskih i voćnih aroma koji će relativno dugo igrati na jeziku, pozivati vas da ih istražite, prepoznate. Suštinski, ono što i nos daje, ponavlja se, mada moguće sa manje vanile, a više kokosa i ananasa, jednostavno "Kapetan" daje do znanja da je poreklom iz tropskih kariba. Procenat alkohola je niskih 35%, pa prisutna i osetna alkoholna vatra u grlu nije baš pohvalna. I tu je problem. Alkoholni "ujed" je prejak i sve previše smrdi na alkohol. Jednostavno, premlad i preloš rum.
Možda ja i ne mogu biti sasvim iskren prema ovom piću - jedno pijanstvo mi ga je pošteno ogadilo... No, posmatrajući ga kao strikno žestinu za mešanje on je fenomenalan. A, za nešto kvalitetnije rumove koje bi mogli piti čiste ili sa ledom potražite nešto skuplje varijante Kapetana... ili još bolje negde podalje od Kapetana.

OCENA: 5/10

No comments:

Post a Comment