Monday, November 13, 2023

Salto Porter

 U našoj krigli je, čini nam se prvi put na blogu, proizvod domaće male pivare Salto i to njihov Stout. Ako se ne varamo, konkretno ovaj primerak i dobijao određene nagrada na festivalima, pivarskim sajmovima i okupljanjima. 

Retko koji pivski stil može da nam pruži ovako spektakularni izgled u čaši. Boja je crna. Naravno, ništa na ovom svetu nije crno - crno, ali ovo pivo je jako blizu. Tmina, potpuna, neprovidna, mračno kao nebo nad Homoljem. Spakovano inače u generičkoj 0.33l flaši, sa 5.5% alkohola u sebi. Pene isprva ima dosta - tri do četiri prsta, i ona je tamna, braon, no nestabilna i brzo nestaje do nivoa tankog pokrova, bez da ostavi čipku na čaši.

Miris je blag, možda je naše bilo i previše rashlađeno. Ali jako prijatno na nosu i kompleksno. Mirisi pržene sladovine svakako dominiraju, ali nisu ni oni jednostavni - kafa, čokolada, karamela, mleko. Miriše na mafine, na slatkiše razne, ali tu su i voćne note - kupine, maline... Ukus i generalno osećaj u ustima je ono gde nas je ovo pivo, ili makar naš primerak, potpuno zbunilo. Na po;etku ukusa i nema previše, čak se javlja i neki neugodni aftertejst. Inače, ovo je ovseni Stout - ovas je dodat ostalim sastojcima i to mu daje donekle uljasto, bogatije telo i to je ok, ali je problem potpuni nedostatak gaziranosti. Ne želimo naš stout pregaziran, ali ovako ravan? Ukusi sami za sebe, tu su - crna čokolada, karamela, jako pržena kafa, ima tu i nekih veselijih, voćnih momenata (kupina), ali sve biva zakopana negaziranošću. Ipak, kako nastavljamo da ga pijemo više nam se sviđa. Zbunjeni smo u ovom trenutku. Uglavnom pišemo kako ispijamo i sada dolazimo do toga da ne znamo šta da mislimo. Da je u pitanju video, samo bismo uzaludno brbljali u krug...

Pivo je ukusno. Intenzivno i moćno. Gorčina je na jačoj strani za stil. Čini nam se da je ipak bilo previše rashlađeno na startu - probajte ovo na nekih desetak stepeni celzijusa. Na kraju ipak visoka ocena,  jer ovde definitivno ima ukusa i kvaliteta! Sa druge strane, ako baš ne volite ravnija piva, onda slobodno zaobiđite ovo.

OCENA: 8/10


No comments:

Post a Comment