Thursday, November 16, 2023

Westmalle Trappist Tripel

 Belgijski tripel ejlovi su dobili ime po tome što u procesu kuvanja pivari koriste i do tri puta više ječmene sladovine, nego li što to rade kada su u pitanju obični ejlovi - oni za svaki dan. Westmalle je jedan od cenjenijih primeraka stila, a svakako i jedan od popularnijih, recimo uz njega se često kao primer stila navodi i sjajni Tripel Karmeliet, o kome smo pisali nekada davno. Baš nikada nam nije došao na red, a kada smo ga videli na rafovima jednog  najrasprostranjenijih supermarketa u državi, našoj sreći nije bilo kraja. Nažalost, širi asortiman kraft i kvalitetnog uvoznog industrijskog piva je ipak ograničen na samo nekoliko takvih supermarketa na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu. Tamo gde se kreće i obitava neka nova, napredna, srednja i viša klasa naših sugrađana.


Flašica je za Belgijance uobičajenih 330ml, a jačina je poštenih 9.5%. Ako se ne varamo u marketu je ovo pivo plaćeno trista dinara, što je cena koja je očekivana. Uz uobičajne pivske sastojke, u sastavu je naveden i šećerni sirup, što je uobičajeno za stil, ukoliko je to nekakav problem, onda ovakva piva nisu za Vas. 

Pivo je svetlo amberne, do narandžaste boje, izuzetno zamućeno sa jako sitnim, nefiltriranim česticama i tek ponekim tragom balončića. Pene ima mnogo, nije kremasta, već prepunasitnih do srednjih balončića, relativno postojana. 

Miris i nije posebno intenzivan, ali kompleksan i lep. Voćne i začinske arome. Ali zato ukus! Ukus je izrazito intenzivan i moćan. Jako dobro balansirano pivo i primer tripela koji nije odveć sladak, iako slasti ima. Ovo pivo ima udaraca u sebi i to više njih. Note koje daju belgijski kvasci su tu - banana, karanfić, korijander, žvakaća guma, ali su ovde uz brdo drugih momenata oni tek deo orkestra, čak i u pozadini, nisu kao kod mnogih belgijskih ili švapskih pšeničnih sve preuzeli. Jako se osećaju greni smit, sveže jabuke, nedozrele kajsije i breskve, ali ono što je pravi udarac je da tako kažemo biberasti, začinjeni ukus, gotovo kao da je pivo ljutikavo. Uz to i neki egzotičniji istonjački začini - kardamom, piment... Taj vruć ugriz, tek blago gorak na kraju jeste ugriz tih 9.5% alkohola, ali to skroz prija i opominje. Telo jeste jedva osrednje punoće (što je opet očekivano za stil, ne bi bilo čudno i da je tanje), gaziranost nešto jača, mada mi tako volimo.  Aftertejst jak i dug, sa svim gore navedenim momentima koji ostaju dugo na paleti. Stvarno pivo koje može lagano da se ispija i da se u njemu uživa.

Sve su ređa piva o kojima imamo šta mnogo da kažemo. To je prosto prokletstvo ovoga što radimo - uživamo u svakom, mislimo o njemu, meditiramo o njemu, tokom njega. Pauziramo svet dok traje tekućine u čaši. O ovome bi mogli još mnogo i više pisati. Ima tu još bar desetak noti koje smo primetili, no ne želimo da se tekst pretvori u gomilu nabacanih asocijacija. Za tiho meditativno ispijanje u samoći, ali i u društvu jednog prijatelja.

OCENA - 9.5/10


No comments:

Post a Comment