Tuesday, November 14, 2023

Ayinger Bräuweisse

 Kušali smo jedno od cenjenijih nemačkih pšeničnih piva, koje nam dolazi iz pivare koja postoji bezmalo vek i po, valjda su za to vreme naučili stvarčicu, dve o kuvanju svima nama omiljene alkoholne tekućine.

Uvek nam je teško da se odlučimo za omiljenu pivarsku tradiciju. Britanci sa svojim stoutovima, različitim ejlovima, Belgijanci sa svojim manastirskim pivima, u novo doba se ne može ni SAD zanemariti sa prebogatom kraft scenom... No, nekako je Nemačka ono najdraže srcu - tradicionalna, pouzdana, obična, bez mnogo palamuđenja, za radnika, seljaka i poštenu inteligenciju. Nema malog piva, nema ekstravagantnih ambalaža u vidu čudnih flašica i modernog grafičkog dizajna. Ima piva u zidarskoj flaši od po litra i pij, rokaj, useri se. Procenat alkohola je 5.1.

Boja piva je prelepo narandžasta i zamućena, sa primetnim komadićima nefiltrirane tvari koja pliva po njemu. Pene ima za dva, tri prsta, vrlo je kremasta i postojana, ostavlja za sobom prelepu čipku na obodima čaše. Kod ovih piva je jako bitno imati veliku kriglu i probati sipati čitav sadržj od jednom ili, ako pri agresivnom točenju glava bude previsoka, što pre dotočiti sve, jer i vizuelno i svojim paletnim profilom kvasci koji se talože na dnu flaše menjaju utisak. Izrazita gaziranost na oko.

Miris je izuzetno prijatan i sve je ono što od pristojnog pšeničnog i očekujemo - mirisi kvasaca koji podsećaju na bananu, karanfilić, piment, blage pšenične i citrusne note ispod (limun, blaga pomorandža). Ukus reprizira sve pomenute note, sa bananom i karanfilićem u prvom redu, osećamo i malo breskve, muskatnog oraha... Nije na paleti odveć agresivno, suptilno i pitko pivo, nekome možda i previše stidljivo. Osećaj dok ga ispijamo je ono što je apsolutno vrhunsko ovde. Puno, kremasto telo (posebno za ovaj nivo alkohola), sa nešto pojačanom gaziranošću. Pivo prelepo klizi. Finiš je suv i svež - sa začinskim i biljnim notama.

 Pšenično pivo često važi za letnju tekućinu, nama ono leže uvek - u ukusima banane, hleba i karanfilića ima nečeg i jesenjeg i zimskog, nečeg toplog, domaćinskog, ušuškanog. Prelep primerak ovog stila, ukus zaista nije posebno intenzivan, zato je ocena nešto niža, ali sve ukupno - preporuka.

OCENA - 7.5/10


No comments:

Post a Comment