Wednesday, November 15, 2023

Efes Draft

 Ne opisujemo često lagere i prostog razloga - nema se o njima šta posebno reći. Kvalitetni Nemačk i Češki pilsneri su izuzetak, ali ono što možemo okarakterisati kao klasični evropski lager je ipak kategorija ispod od koje se nema šta posebno očekivati. NE kažemo da ih ne pijemo, daleko od toga, samo bi naširoko razglabanje o njima bilo gubljenje vremena. Flaširana varijanta draft (besmisleno, znamo) Efesa je izuteak pre svega zbog ambalaže koja nam se dopala.

Flaša je 0.5l, sadržaj alkohola 5%, dakle sve po PS-u. Sama ambalaža jeste drugačija, ali nije praktična za zidarsko ispijanje, možda je zato ono Draft u nazivu - mora se pretočiti u čašu.

Izgled je klasičan za lagere - boja zlatna, nešto tamnija, sa dva prsta bele pene koja brzo skroz nestaje. Miris je blago citrusni, još blaže ječmeni. Ukus je jako slab, nešto malo slasti, hlebasti ukus, nešto malo hmeljnih nota - limunova trava, citrusi. Dosta ovo podseća, čak i aromom i ukusima, na kukuruzna piva, iako u sadržaju kukuruzna krupica nije navedena. Gorčine praktično nema. Aftertejst nije neugodan, iako nas je par puta asocirao na bajati hleb, uglavnom ostavlja svež utisak u ustima. Pivo je tanko i slabo gazirano, dosta vodenasto.

U principu, nema razloga da probate ovo pivo. Klasični Efes Pilsner pamtimo kao nešto bolje piće, mada ga nismo dugo kušali. Uz malo limete ovo bilo fino osvežavajuće, no i za to je preslabo gazirano.

OCENA: 5/10


No comments:

Post a Comment