Tuesday, November 14, 2023

Edelmeister IPA

 Na našem tržištu, i to još iz domaće pivare, prvi pokušaj jeftinog, industrijskog IPA se desio u Apatinu, ko se dobro sećamo 2019. godine. Bilo je to, samo za sebe, pristojno pivo, sa jakim floralnim akcentima. Naravno, nije ni zaličilo na pravi indijski svetli ejl. 

Došli smo do drugog pokušaja, u pitanju je kuvanje poljske pivare sa kojom se nismo ranije sretali. Primetili smo po rafovima uglavnom njihov ekstra jaki lager, ali generalno takva piva izbegavamo. Cena za limenku je 130 dinara i za te pare ne očekujemo valjani ejl, no zanima nas da li može da zaliči makar ili (čak iako i ne liči) da li je posmatrano samo za sebe pristojno pivo.

Limenka 0.5l, alkohola je tek skromnih 4.7%. 

Boja je tamna, braon-narandžasta, tek blago zamućena, sa malo vidljivih mehurića i penom od dva, tri prsta, koja se zadrži neko vreme.

Miris je lep. Isprva po otvaranju same konzerve dobili smo onaj karakteristični smrad jeftinog piva, no srećom na čaši se taj miris oseća dosta manje. Cvetne i citrusne note - pomorandža. Miriše slatko, ali ipak dominiraju hmeljne note. Ukus reprizira tropske note sa jedne strane i prijatnu hmeljnu gorčinu sa druge. Pomorandža, grejp, ali i jabuka, karamela... Telo jeste tanje, što je i za očekivati, ali pivo nikako nije vodenasto. Gaziranost je osrednja. Po svim karakteristikama ovo je negde na pola puta između solidnog nemačkog pilsnera i dobrog indijskog ejla.

Sve u svemu, ovo je prevazišlo naša očekivanja. Ovo zapravo zaliči na IPA. Da se razumemo, da smo za ovo dali petsto, šeststo dinara u nekoj pivnici bili bi daleko grublji, mada čak ni tada ne bi bilo lako naći nešto što je uvredljivo ovde, koliko je prosto svega što ima malo. Ukus nije posebno kompleksan i bogat, ali ni intenzivan, a gorčina je dosta blaga, što je naša najveća zamerka - za nijansu gorčije bi ipak bilo efektnije. Takođe, brzo lapi i ostaje ravno. Sa druge strane, za sve što jeste i po ceni koju ište, ovo je jako pitko i lagano pivo, za koje vidimo sebe kako bez problema ispijamo i nekoliko u nizu. Ocena je u skladu sa time i činjenicom da za te pare teško možete da nađete nešto slično.

OCENA: 7.5/10


No comments:

Post a Comment