Thursday, August 3, 2023

Lav ili Jelen Pivo

 Možda više na severu naše zemlje, nego li u južnim i zapadnim krajevima, rivalstvo Lav i Jelen piva je izraženo i tvrdo. Po Vojvodini se znaju sela ili etničke grupe koje piju jedno ili drugo, izborom između dva se u alkoholičarskim i bećarskim društvima ocenjuje valjanost pijanca. Meni su ova dva piva maltene neupotrebljiva. Osim što imam tu nesreću da moj otac jedino i pije Jelen (uz poneke izlete u ostale proizvode Apatinske pivare), pa kada se nespreman latim pijenja s njim, upravo je "Rogonja" jedini na meniju. Ako mogu da biram, izbegavam i jedno i drugo.

Elem, ovaj tekst je bio u planu još za vreme prvog života bloga (2014-15.), pa i kratkoročne obnove (2018.) i konačno mislim da je krajnje vreme da ga i napišem. Primarna ideja jeste bila bukvalno uporedni test, sa dve krigle i ispijanjem istovremeno (tačnije naizmenično), no ipak odustah od toga jer verujem da bi to upropastilo moju paletu i mogućnost da nešto od ovih bledih piva zapravo razaznam.

Počinjemo sa Lavom, prosto jer očekujem nešto blaži ukus.


 Pivo je iz limenke (zaista nisam hteo da mučim sebe flaširanom verzijom), zanimljivo je da je nivo alkohola nešto niži od industrijskog standarda - 4.5%.I da ne bude nesporazuma, iako je u mom kraju trentuno Lav Premium dostupniji, namerno sam izabrao običnog Lava. U sastavu pored hmelja (ekstrat) i ječmenog slada, navedena je i kukuruzna krupica. Hladno iz frižidera, sipano u kriglu. 

Boja je očekivana za lager - svetlo žuta, maltene boja slame. Pene ima za prsti po i brzo nestaje sve do nivoa blagog, belog pokrova. Miris i nije tako loš, blag svakako. Hlebne note, ne uvek ugodne (zna da zamiriše na bajati hleb), blagi mirisi limuna, bombona, pivskih (lager) kvasaca, kukuruza, ispod svega toga jaka metalna nota. 

Ukus, opet očekivano blag. Nema previše neprijatnih momenata. I ječmeni i hmeljni ukusi su slabi, Najjači je ukus limuna, slede proja i slične hlebaste note. Na kraju blaga gorčina. Gaziranost jača, telo je tanje, finiš nije jak, ali u ustima ostaje neprijatan... maltene smrad, smrad lošeg piva. I ukus metala. Takođe, Lav je izrazito suvo pivo, ne osećam ni trunku slasti u njemu. Koliko god ovi pojedinačni momenti nisu strašni, ovako na gomili čine ispijanje ovog napitka relativno neprijatnim iskustvom.

OCENA: 4/10

 

Idemo dalje. Jelen.

Jelena pijem isto iz limenke. Jačina opet niža od pet procenata - 4.6%. Takođe prisutna kukuruzna krupica. 

Boja je tek za nijansu, dve tamnija od Lava. Pene ima nešto više, duže se zadržava, a iza sebe ostavlja lepu čipku na unutršanjoj strani čaše. 

Miris jeste blag, ali prijatan. Arome pre svega hleba i peciva, ali i pomorandže, limuna, karamele, začina (biber). Ukus u mnogome sledi nos. Blagi, lepo balansirani momenti hlebastih i citrusnih nota koje završavaju blagom hmeljnom gorčinom. Pečeniji, slatki biskviti, mandarina, banana, biber. Pivo je lakog do srednjeg tela (dakle ne baš vodenasto), gaziranost srednja do jača, ali bih rekao da je, makar meni, taman. Afetrtaste postoji, ali nije neprijatan, odnosno prekaljenim pijandurama sigurno nije, to je prosto ukus evropskog lagera. iIako suvlje, u Jelenu ima taman malkice slasti koja, suprotstavljena gorčini - prija. 

OCENA: 6/10


ZAKLJUČAK

Iskreno, očekivao sam ovaj ishod.  Kao što rekoh, Jelen i pijem s vremena na vreme i bio sam svestan  da se u poslednjih par godina popravio. Pamtio sam to pivo po užasnoj, nebalansiranoj gorčini koja me je terala da dobru petinu flaše bacim. Danas je to jedno svakako skromno, ali fino spravljeno pivo, balansirano taman tako da ima tu jaču, balkansku gorčinu, ali i tek malo slasti, dobre gaziranosti, ali i maltene kremastog tela. To je pivo za naše skromne džepove, štednja na sirovinama je u svetu kapitalizma neminosvnost, a ta se štednja mora odraziti na sveukupni profil tekućine, no za pare koje će vam kasir(ka) ištati za jednu flašu/limenku, ovo i nije tako loše.

Lav, sa druge strane,  se rekao bih takođe popravio u odnosu na 2014-15. godinu (verovatno poslednji put kada sam ga pio), tada je to bilo izrazito bezukusno, kukuruzno pivo kojem je više bilo mesto u Meksiku ili SAD, nego na istoku Evrope. Ipak, dok nešto karaktera sada ima, nije sve u tom karakteru pozitivno. Još uvek mu fali malo balansa i pažnje kako bi bio makar podnošljiv, jeftin lager.

No comments:

Post a Comment