Monday, August 28, 2023

Samuel Smith Organic Chocolate Stout

 Nismo u životu previše puta pili kakaom obogaćena tamna piva, ali moramo priznati da nam to polako izrasta u jedan od dražih pivsklih stilova. Prosto sam ideja je genijalna - magični, crni prah od kojeg se prave najlepše poslastice na svetu, tako dobro ide uz preprženi ječmeni slad od kojeg se pravi najbolja tekućina na svetu. Kušali smo i generalno jedan od najcenjenijih i najpopularnijih engleskkig stoutova - ukoliko izuzmemo ekstravagantne primerke odležavane u buradima sa jedne i naravno svepopularni Ginis sa druge strane.

Pivo je iz flaše, sadržina je za naše navike nestrandardnih 550ml - što je zanimljivo i s obzirom da ovaj čokoladni stout može biti i dezertno pivo, zgodno je i  da se podeli sa nekim. Alkoholna sadržina je 5%. Služeno hladno, iz frižidera, mi smo pustili da se malkice ugreje na vrućem, beogradskom predvečerju.

U čaši dobijamo lepu, prst i po debelu, kremastu, tamnu penu. Pivo je izrazito tamno braon i neprovidno. 

Miris je prelep, alči ne preterano jak. Očekivana čokolada, kolači, pržena sladovina donosi blage mirise kafe... Ukus je intenzivan, eksplizivan i dubok. Dužinom palete se smenjuju ukusi i asocijacije. Čokolada je svakako dominantna - mlečna čokoloda, mafini, čokoladno mleko, ali i sltaka kafa, suvo grožđe, višnje, karamela, lešnici, vanila... Pivo nije baš punog, teškog tela, možda je za stout i vodenastije, no zapravo savršeno balansirano - ime svilenkastu, uljanu teksturu, slaba gaziranost i srednje telo čine ovo pivo jako prijatnim na jeziku. 

Nekome će ovo biti pomalo dosadno, nekome će kakao biti previše dominantan, za nas je savršeno skuvano i balansirano pivo u kojem, naravno, prvu violinu svira dodatak organskog kakaa, drugu prelepi prženi slad, dok se pesma hmelja tek u pozadini čuju, tek blagim voćnim prizvucima i prijatnom, slabašnom gorčinom na kraju.

OCENA: 9.5/10

No comments:

Post a Comment