Saturday, August 12, 2023

Kabinet Porter

 Čini mi se da smo do sada ovde pisali o samo dva Kabinet piva i da su nam se oba jako dopala, vreme je da vidimo da li i njihov Porter održati visoke standarde.

Porter je stil ejl piva nastao u Engleskoj, u pitanju je tamni ejl od poluprženog slada.

U pitanju je flaširano, 0.33l, kupljeno u lokalnom marketu. Jačina je 6.2%, rashlađeno na temperaturu frižidera, posluženo u krigli. 

O bože. Pio sam Kabinet Porter ranije i po sećenja bilo je to fino tamno pivo, ne prejakih ukusa i mirisa, ali pitko i prijatno. Ovo koje je trenutno u krigli je jako loše. I na izgled ovo je jadno: pene maltene da i nema, isprva je gaziranost ogromna, da bi kasnije kada balončića nestane ostali da po pivu plutaju preveliki komadići nefiltrirane tvari. Miris je još i pristojan: slatkast, karamela, blaga čokolada i tamnije, crveno voće. Ukus je neubedljiv, na slatkastoj strani, ali opet nedovoljno nota prženog slada: kafa, čokolada, karamela sve ono što očekujemo je tu, kao, jedva... Možda je ukus crvenog voća i najintenzivniji. Gorčina na kraju je prijatna i intenzivna. Telo je tanje, ne baš vodeno, ali daleko od kremastog. 

I dok sve ovo jedva da ocrtava prosečan porter, aftertejst je ono što nas ubija. Nakon što progutamo, par sekundi posle nas udari tako odvratan ukus nečega. Mokro seno, travuljača nekakva, uh. Postoji dobra šansa da je ova serija i predugo na rafovima prejako osvetljenog i relativno toplog supermarlketa i da je jednostavno propala. Nećemo sada i ovog trenutka pisati ocenu, već ćemo sačekati da na nekom drugom mestu probamo. Ono što iz sećanja na neke bolje flaše pamtimo - prosečan porter, koji se pre svega izdvaja jakom i lepom gorčinom na kraju gutljaja.

OCENA: --


No comments:

Post a Comment