Saturday, August 26, 2023

Thornbridge Chiron APA

 Thornbridge kuvanja su dobro ustaljena na našem tržištu. Još jedna je to britanska pivara koja, iako ne baš uvek, isporučuje kvalitetna craft piva. Volimo njihove IPA i BIPA pokušaje (Raven, njihov tamni india pale ale je vrhunski), pa smo odlučili da probamo i Chiron, njihovo APA (American Pale Ale).

Razlika između APA i IPA piva je ponajviše u mirisima i ukusima koje daju različite vrste i količine hmelja - IPA je tradicionalno jedan od zahmeljenijih pivskih stilova i karakteriše ga izražena gorčina (kako se na dugim putovanjima ka Indiji ne bi prebrzo pokvarila, a i kako bi hmelj sakrio eventualne neželjene ukuse i mirise), dok su APA piva dosta laganija i citrusnija, takođe nešto nižeg alkoholnog sadržaja.

Chirona služimo iz limenke zapremine 330ml, sadžaj alkohola je uobičajenih 5%.

Prst bele, postojane pene. Boja je zlatno narandžasta, maltene sasvim prozirno. Koliko smo mogli da primetimo, konzumirano je u pivnici, a mrak je već počinjao da pada.

Miris otkriva hmeljne arome bilja, trava, borovine, tropskog, citrusnog voća - mango, pomorandža, grejp ali i ananas, kajsija, bombone tih ukusa... Ukus sličan, ali ne posebno jak, naprotiv. Izuzetno pitko i razigrano pivo. Suptilna borovina, citrusi, prijatna gorčina, blaga slast keksića i meda. Chiron je srednjeg tela, srednje gaziranosti i blago uljaste teksture, težine. Finiš gorak  i suv, svež.

Pristojno, ništa posebno, ali izutno pitko i prijatno. Može se popiti više njih, neće silovati paletu, ali neće ni oduševiti Bog zna čime. Dosta podseća i na neka njihova druga piva. Sve u svemu, pomalo dosadno i ne baš preukusno - u smislu da ono što od ukusa imamo jeste prijatno i osvežavajuće, no nema ga previše..

OCENA: 7.5/10

No comments:

Post a Comment