Saturday, August 26, 2023

Samuel Smith Organic Cherry

 U pitanju je voćno pivo, koje nikako ne bi trebalo mešati sa radlerima popularnim na našem tržištu. Radleri su originalno nemački izum koj ise sastoji iz nekog lakšeg,piva slabijeg ukusa i voćnog soka pomešanih u odnosu 50-50% ili češće nešto u korist piva, na primer 66-33%. Voćna piva u užem smislu tog termina su piva kojima su u procesu kuvanja (bilo kom delu) dodati voćni ekstrati, koncentrati ili voće u bilo kojem drugom obliku (srodna su i "poljska piva" (field beers) kojima se dodaje povrće, začinsko ili lekovito bilje). 

Ono nam dolazi iz renomirane engleske pivare (i pivnice) - Samuel Smith Old Brewery, porodičan je to posao do današnjih dana, iako je osnovana sredinom 18. veka u Jorkširu. Uz višnju koju smo kušali, kod nas se može naći još nekolicina drugih voćnih ejlova ovog proizvođača, kao i niz drugih njihovih kuvanja.

Da odmah bude jasna razlika izmedju ovog napitka i jefitnih industrijskih radlera baziranih na lagerima - alkoholna jačina je respektabilnih 5.1%. Dolazi u flašici od 330ml.

Kao što se na slici da naslutiti u čaši  je Organska Višnja prizor lepote i nešto što jednostavno ne možemo doživeti sa tradicionalnijim pivskim stilovima. Pena je prst, prst i po debela, kremasta i predivno roza. Boja je upečatljivo crvnea. Pivo je prelepo zamućeno.

Miris otkriva, pa očekivano, višnju. Ne svežu, sveže ceđenu, već višnju iz kolača, voćnih sokova kupljenih u marketu, višnju iz likera i bombona. iako je, a verujemo proizvođaču, u pitanju organski dodatak, nekako su uspeli da sve to ima blagi aritificijalni prizvuk. Verovatno neminovno s obzirom da je u pitanju duže čuvani koncentrat i/ili ekstrakt. Ukus je isto - višnja. Nije predominantno, nije višnja koja udara u lice, ali i pak sem nje, malo šta se probija, možda blagi hintovi drugog crvenog voća i tek nešto malo hmeljaste razigranosti ispod. Telo je srednje, do teško, kremasto. Gaziranost suptilna. Finiš je prijatan, ne previše sladak -  prijatna kiselina i možda tek jedva osetna gorčina taman balansiraju ovo savršeno.

Prelepa tekućina. Dezertno pivo, ova jedna flašica je taman mera posle dobrog obroka, no mogu sebe videti da po tropskoj noći do sitnih sati ispijam i više ovih. 

Već smo više puta pomenuli da smo pivski puristi i da svako dodavanje nečega što nisu osnovni žitni sastojci nije nešto što nas oduševljava, pa ipak, organska višnja baš lepo leži ovom laganom ejlu. Pivo je savršeno balansirano, crvena eksplozija slatko-kiselkastog ukusa. Naravno, jednodimenzionalno je, ali to praktično dolazi kao podrazumevano.

OCENA: 8.5/10

No comments:

Post a Comment