Monday, August 14, 2023

Dogma Hoptod IPA

 Do sada nismo pisali o pivima domaće mikropivare Dogma, prva na redu je njihova IPA - Hoptopod.

Prvo što se izdvaja kod proizvoda Dogme jeste vizuelni identitet, stvar je ukusa, neko će s pravom reći da su previše ašrenai haotična, no da se izdvajaju na policama marketa i specijalizovanih pivarskih radnji, to svakako.

Meni svakako interesantna, reljefasta, konzerva od 0.33l (niska i debela, uvek budi nostalgična sećanja na detinjstvo i maleni pepsi). Sadržaj alkohola je, za IPA stil, i ne previsokih, ali prijatnih 6.5%. Pustili smo da se pivo malkice ugreje nakon što smo ga izvadili iz frižidera (za ovakve ejlove se preporučuje nešto viša temperatura služenja, 7-10 stepeni).

Boja piva je providna, svetlo narandžasta, pene nema previše, jedan prst i brzo se smanjuje do nivoa tankog pokrova, čisto je bela. Karbonacija je na oko vidljiva i daje pivu lep, razigran izgled. 

 Već po otvaranju limenke, udara nas intenzivni miris citrusa. Zreli mango i grejp, džem od pomorandže, baš lep i intenzivan miris. Ukus prati ono što njuh obećava, no ne tako intenzivno. Uz navedene citrusne note, osećamo i malo borovine, vanilne slatkoće. Pivo je lakšeg do srednjeg tela, prosečne, možda nešto jače gaziranosti, ali i na neki način uljastog osećaja na jeziku.Pitko. Na kraju pristojna hmeljna gorčina. Aftertejst prisutan i lep.

Zaista fino pivo. Sporadično dostupno i po većim trgvinskim lancima, što je svakako ogroman plus. Cena je negde u rangu ostalih domaćih kraft piva. Ocena se nekome može učiniti preniskom, no za nas ona je možda i malo poviša (mal opatriotskog bonusa) - označava proizvod koji donosi ono što obećava, ali mu ipak fali nešto intenzivnijeg, pa i raznovrsnijeg ukusa da uđe u elitnije društvo.

OCENA: 7.5/10

No comments:

Post a Comment