Saturday, August 26, 2023

Kabinet SuperNova IPA

 O Kabinetovoj IPA-i smo pisali baš davno, ubrzo nakon što se pojavila na našem tržištu, utisci su bili dobri, kao što je to bilo i svaki sledeći put kada sam ga pio. Ipak, dosta je piva prošlo mojom jetrom od poslednjeg, takođe shvatio sam da nikada nisam imao flašicu, već uvek točeno. Tako da odlučih se za mali re-review, doduše možda to već i nije isto pivo (koliko me varljivo sećanje služi, u početku to beše samo generički nazvana Kabinet IPA, ali možda grešim).

Flašica 330ml, ostavljena da se ugreje koji stepen preko pet stepeni celzijusa. Alkohola ima nešto više - 6.8%, ne bunimo se.

Boja je tamna, narandžasto-braon. Jako zamućeno, sa malo mrvica koje plutaju pivom. Pene nema mnogo, jedva prst, tamnije je boje i brzo nestaje, sa tek malo čipke po unutrašnjosti čaše. Gaziranost je maltene nevidljiva. Sve ukupno, prilično ravno izgleda, neubedljivo.

Miris. O moj bože. Prelep je. Jako intenzivan i bogat. Kompleksan. Očekivano voćne note, toliko bogate da opis na poleđini flašice odgovra - korpa voća. Cela pijaca. Svi očekivani slatkasti miomirisi tropskih predela: narandže, grejpa, mandarine, manga, ananasa, ali i jagode, kajsije, cvetni mirisi. Ima tu još nota, elegantnih, prijatnih, ne možemo ih sve ni razaznati. Kolači, peciva, miris šume, letnjih noći. Ukus ne izdaje. Sladak i solidno intenzivan. Opet voće. Gorčina karakteristična za stil je prelepa, jako prijatna i nežna, a opet jaka. To nije gorčina poznog aftertejsta, pojavljuje se još dok osećamo slast citrusnog voća i lagano raste, razvija se. Ovo je pivo za duže upoznavanje, lagano uživanje. Kao žena je, miomirisno, slatko ali i gorko. Gazirano taman koliko treba, težine na jeziku srednje, taman da klizi lepo. Kako pijemo, otkrivaju se i jagode, limun... Sledeći put će otkriti još neku svoju malu tajnu.

Verovatno najbolje Kabinet pivo. Zaista vrhunsko. Ako bi nešto zakerali, rekli bi smo da ukusa može biti još i više, malkic više,  za onu kategoriju božanskih nektara. No, s obzirom na cenu, na dostupnost, teško da možemo tražiti više. Takođe, čini nam se da je sa godinama postalo bolje, što se ne možemo baš reći za sve kreacije ove pivare.

OCENA: 9/10

No comments:

Post a Comment