Monday, August 28, 2023

Dogma Svetionik (APA)

Nisam  posebno ostao oduševljen Dogminim IPA, iako je u pitanju kompetentan ejl, ničim se posebno nije izdvojio, niti je očekivanih ukusa bilo previše. Tako da nemam prevelikaočekivanja ni za njihov Američki svetli ejl, no niska očekivanja su često put ka prijatnim iznenađenjima.


 Limenka 330ml, mala i debela, sa zanimljivim, upečatljivim dizajnom i jarkim bojama. Procenat alkohola je pet i po procenata. Iz frižidera. Boja izrazito svetla - zlatna-limun-slama, zamućeno, sa jedva primetnom gaziranošću, tankom, izrazito nemirnom, nepostojanom penom, koja brzo maltene sasvim nestaje, ostavljajući tek poneki maleni penušavi pečat i tanki prsten po ivici čaše.

Miris je slabašan, izrazito na strani hmelja, gde se probijaju sveži mirisi trava i bilja, sa ponešto citrusnih aroma, ali i pomalo slatkastih mirisa ječma - bombone, biskviti, vanila. Ukus je takođe jako stidljiv. Najviše na citrusnoj strani. Mango, ananas, ponajviše limun. Malo i slakoće se oseća. U ponekom gutljaju, kao nota primeti se odbojni pivski smrad. "Svetionik" je lakog tela i srednje gaziranosti. Pitko. Finiš je solidno gorak, suv i prijatan. Možda i najbolji deo piva je upravo lagani citrusni aftertejst.

Od skoro kušanih i opisanih američkih ejlova, domaći "Brka", pa i Thornbridge-ov Chiron su bolja piva. Ipak, "Svetioniku" ništa ne fali (osim blagog, neugodnog skunk-a koji se tu i tamo probije), prijatno, lako i pitko, za letnje dane i noći. No, s obzirom na slab miris, a pre svega ukus, koji se graniči sa bljutavim, sa sve i patriotskim bonusom, ne može preko jake šestice.

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment