Wednesday, October 8, 2014

Pilsner Urquell



Ogromna, ubedljiva većina piva koja se ispijaju globalno spadaju ili makar žele spadati pod grupu pilsnera. Sa donjom fermentacijom, lepe zlatne boje i laganih ukusa hmelja pilsneri drže osnovu industrijske proizvodnje i za mnoge ljude su i jedina prava piva. 
Seme svega toga je upravo češki Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj) prvi put skuvan 1842. godine, doneo je revoluciju i brzo postao najpopularnije pivo na svetu. Taj status možda i ne drži danas, ali je i dalje tu, kao primer žive istorije, pitak kao i uvek.


Zlatna i kristalno čista boja sa dva prsta pufnaste, dugo stojeće pene i nešto malo čipke na čaši. 4.4% alkohola. 
Miris je jako blag, hmeljne arome - cvetne, citrusne. Ukus je takođe slabašan, ali fino balansiran između slada i hmelja. Gorčina je osetna, ali ne preterano izražena, makar tu je ovo pivo moglo da bude jače, konkretnije.
Pivo nije vodenasto, već ima prilično punu teksturu za jedan lager, a gaziranost je povišena, ali prijatna. sve ukupno, što se tiče osećaja u ustima, savršeno.


Možemo reći dobro spravljeno pivo, iako prilično dosadno. Pitko, osvežavajuće i to je sve što bi i trebalo da bude, pre svega. Ima boljih pilsnera čak i na našem tržištu, ali ni ovom ništa posebno ne fali.

OCENA: 7/10


No comments:

Post a Comment