Friday, October 3, 2014

Franziskaner Hefe-Weisse



Iza Frenziskanerpšeničnog piva stoji priča o tradiciji jedne pivare koja je duga stotinama godine. Počinje još na kraju četrnaestog veka, negde tokom devetnaestog postaje najveća pivara u Minhenu - jednoj od pivarskih prestonica Evrope - na početku dvadesetog stoleća počinje izvoz piva u Severnu Ameriku, da bi početkom ovog pivara (koja je u međuvremenu spojena sa još nekoliko bavarskih bisera) bila prodata internacionalnom gigantu inBev-u.
Pšenično mutno pivo je originalno bavarski stil, smatraju se ta piva letnjim (zbog pitkosti i osvežavajućih, laganih ukusa), sa niskim nivoom alkohola u sebi i služe se nešto toplija no standardni lageri. 


Flaša je od pola litre, alkohola u njoj je 5%, najbolje upotrebiti pre juna 2015. godine. Dva prsta visoka bela, "pufnasta" i postojana pena. Na čaši ostaje bogata i lepa čipka. Boja je svetlo narandžasta, zamućena uz vidiljivu karbnizaciju. Vizuelno sve u redu sa pivom.
Miris je blag i očekivano na strani kvasaca, sa aromama različitih začina, žvakaće gume, banane, citrusnog voća. Ovo je definitvno jedno od najlaganijih pšeničnih piva koje smo probali. Ukusi su izrazito osvežavajući: citrusni pre svega, ponavlja se i žvakaća guma,ali tu su i neke svetne note, sa tek nešto blage i prijatne gorčine koja se oseća u finišu.
Tekstura je karakteristično za stil teža, a gaziranost povišena.


Nama se pivo dopalo. Pitko je, kvalitetno spravljeno. Svakako blago i bojažljivo sa ukusima, ne napada vašu paletu punom snagom kao što to ne čini niti jedan inBev proizvod), ali ono što donosi je svakako fino i odgovarajuće.

OCENA: 7.5/10


No comments:

Post a Comment