Thursday, October 2, 2014

Leffe Blonde



Tek podrobnijom proverom bloga shvatili smo da je "Leffe Blonde" ostalo neopisano na njegovim stranicama. Zaista veliki i sasvim slučajni propust. "Leffe" jeste pivo preko kojeg se ljudi upoznaju sa bogatstvom belgijske industrije i privatne, mikro scene. Kod nas je tu ulogu nekako namesto njega odradio "Grimbergen", uspešno se proširio među masama i pozicionirao se kao jedno od najtraženijih uvoznih piva. "Leffe" je pak ostao nekako sa strane, čini se preskup većini kežual pivopija, predosadan za retke fanatike koji ne žale novaca...
Nekada je, kažu priče, bilo to drugačije piće, sa više karaktera, više ukusa, ali sada je u vlasništvu zloglasnog inBev-a, kompanije koja u svojim kandžama drži preko dvesta pisvkih brendova, prostire se na nekoliko kontinenata... "Leffe" je postao svedeni, lagani ejl za široke mase. 
No, hajmo polako ispratiti rutinu recenzije.


0.33l flašica, najbolje upotrebljiva pre septembra iduće godine, 6.6% alkohola u sebi. Tamno žute, zlatne boje, providno i sa jako vidljivom karbonizacijom. Pene gotovo da i nema, tek tanak pokrov koji se zadržava (možda smo ovaj put preoprezno sipali). Miris je relativno intenzivan (mada posebno brzo isparava) i donoi standardne arome belgijskih kvasaca, hleba, pomorandže, banane, alkohola. Ukus je sličan, pivo je slatko, sa tek nešto gorčine u aftertejstu, ali i nešto osvežavajuće citrusne kiselosti ranije na paleti. Osećaj u ustima nakon cele flaše je kao da ste jeli bombone. 
Izražena gaziranost, koja možda i sakriva deo ukusa. Tekstura je lepljiva, da tako kažemo.


U suštini nije loše, čak nam se sada čini boljim nego što ga pamtimo. Kao i kod mnogih belgijanaca ubeljivo na strani slatkog i gaziranog ( s tim da je potonje ovde baš izraženo), najblje leže nakon začinjenijeg, konkretnog obroka (neko slanije meso, roštilj, piletina na neki kineski način, giros...), namesto dezerta. Aftertejst je dug i realtivno kompleksan, može se na miru ispijati i uživati. Sve u svemu, solidno pivo, ne preskupo, dostupno i definitivno najbolji uvodnik u svet belgijskih (svetlih) ejlova.

OCENA: 7.5./10


No comments:

Post a Comment