Wednesday, October 1, 2014

Flensburger Dunkel



Pre izvesnog vremena ponuda nemačkih piva na našem tržištu je proširena asortimanom najveće nezavisne pivare u toj, za našu i vašu omiljenu tekućinu, spektakularnoj zemlji. Nismo preterano žurili sa probom bilo čega njihovog, ali eto, došlo je i to na red i to njihovo tamno pivo.


Flaša je 0.33l, sa čepom drugačijim no što smo navikli. Svega 4.8% alkohola, ništa strašno, ali volimo mračnjake nešto jače. Pene je malo, za možda pola prsta, ali je blago kremasta i ne nestaje preterano brzo. Boja je ono što iznenađuuje - nije u pitanju zapravo tamno, već jantarno pivo, crvene, bakarne boje. Miris je ugodan, sa očekivanim aromama tost hleba, karamele, kafe. To se ponavlja i na paleti, ali sa izraženim ukusom metala pride, koji gotovo dominira. Pivo je izraženo slatko, sa tek blagom hmeljnom grčinom u koja "visi" na kraju grla. Čini se kao da se i malko alkohola oseća, takođe, što je, s obzirom na jačinu piva i na činjenicu da je ovo naše bilo valjano rashlađeno, zaista začuđujuće.
Tekstura je laka, gaziranost nešto povišena, dakle sve po propisu industrijskog lagera.


Šta znamo, očekivani ukusi su tu, nije u pitanju vatromet za vaše nepca, ali pivo nije ni bljutavo. Jedino nama odbojna metalna nota kojoj ne možemo pobeći, kao i osećaju povišene kiseline u želucu. Može s eprobati, sve se može probati, ali za te novce se može popiti i dva Nikšićka i daleko se više nauživati.

OCENA: 6/10


No comments:

Post a Comment