Tuesday, August 27, 2013

Budeweiser Budvar


Reputacija koju češka piva imaju međ' srbadijom se može meriti sa onom koja prati nemačke automobile - nema loših, samo dobrih, odličnih i nezamenjivih. Ta reputacija seže još od vremena komunističke jugoslavije kada je prosečni građanin iste imao samo dva razloga da ide u tadašnju Čehoslovačku (skrivenu pod čeličnom zavesom) - pivo i čehinje. Teško da je baš "Badvajzer" najbolje češko pivo, ali da je jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije, nije sporno. Doduše, na delu svoje popularnosti svakako može zahvaliti prekookeanskom imenjaku - američki "Bad" je stalna sporedna uloga mnogih fuilmova i serija i baš kao sunarodnik mu "Džek", reputaciju gradi tim šmekom Amerike, ispred kvaliteta (koji je u najmanju ruku sporan) . Verujem da ste svi upućeni u dugu i zamršenu pravnu borbu oko imena i načina predstavljanja na raznim svetskim tržištima vođenu između dve pivare (češko pivo se u Americi prodaje kao "čekvar", dok američko na teritoriji EU prosto kao "bad"), pa nema potrebe i previše se zadržavati na tim temama. Za mene, kao i za većinu evropljana, postoji samo jedan "Badvajzer" i to je upravo ovaj ispred mene.
Po Srbiji ga distribiura "Karlzberg" već godinama i hvala im na tome - samo da  nam dovuku još dobrih piva, kada već neće da ih proizvode u svojoj pivari u Čelarevu. Cena ovog piva je tek nešto iznad one za domaću varijantu "Karlzberga" (piva koje sam pio pre ovoga i zaključio da apsolutno nemam šta reći o istom), a donosi nam ipak daleko više po pitanju kvaliteta.
Boja je svetlo zlatna, za nijansu tamnija od, recimo, "zaječarca". Pene ima za dobra dva prsta, ali je prilično nemirna i sklona ekspresnom nestajanju, tragovi na ivicama čaše ne ostaju. Miris je zaista lep, koliko i karakterističan za stil - nekako prvo nos zamiluje blagi limun, zatim divne cvetne note, da bi se sve nekako smirilo u hmeljnim mirisima hleba. Na početku i sredini palete malo šta ovo pivo nudi, malo jača reskost pomaže da nemate osećaj da pijete vodu i nešto malo ječma se ovde oseća. Finiš je ubedljivo najjači momenat ovog piva (posmatran kroz prizmu piva srodnih po stilu i masovnoj proizvodnji), prilično dug i sjajno balansiran - preko suptilnog ječma, polako, postepeno eksplodira hmelj, gradeći finu, ali ne prejaku gorčinu. Tada se kristališu začinske i žitne note. Dužina finiša je dovoljna da zaista možete uživati u pivu, povećati razmak između gutljaja, upijajući pritom sve ukuse. 
U pitanju, naravno, nije spektakularno pivo koje bih ja lično sam pio i silno uživao u njemu, već pivo za izlaske, utakmice i generalno sve opuštene večeri sa društvom. Jeste za nijansu bolje od nekih velikih čeških brendova, takođe za nijansu slabije od drugih (kao što rekosmo, češi nemaju loše pivo!), sa očiglednim manama (sasvim malo ukusa pre finiša), ali pre svega jedan sasvim dobar i pouzdan proizvod. Očigledno je da ljudi zapošljeni u pivari u Češkim Buđejovicama drže do imena i standarda, da u pivu ipak vide nešto malo više od nepresušnog izvora profita. "Budeweiser Budvar" se pravi samo u originalnoj pivari, bez prodaje licence raznim amaterima i multinacionalnim kompanijama koje bi samo upropastile ime (kako već naši apatinci upropaštavaju badvajzerovog sunarodnika - "Staropramen"), još uvek u vlasništvu države Češke. Pivo nije skupo, prilično je dobro rasprostranjeno i ako Vam se pije nešto za nijansu veselije i lakše od "Zaječarskog", pravi je i jedini izbor!

OCENA: 8/10

No comments:

Post a Comment