Saturday, August 24, 2013

Lav Crveno


Inovacije, koje su preko potrebne srpskoj industriji piva, ostaju retke, a čak i kada se dogode često ne donose ništa zanimljivo ljubiteljima piva - i dalje aktuelna pomama za industrijskim radlerima je najbolji primer. Da li je, sada već i ne tako novo, pivo iz Čelareva izuzetak?
Pa, i da, i ne.
Nazvano "Crveno" lako može biti zamenjeno za neki kvalitetni ejl, nažalost u pitanju je lager koji teško da spada i u prekookenasko popularan "amber/bečki" podstil. Doduše, šta god da je, za prosečnu srbendu - koja je ubeđena da pije bolja i jača piva od engleza ili belgijanca - sve je to isto, ovo pivo prati reputacija slična onoj koju je brzo steklo "Jelen Belo" (relativno solidno pšenično pivo koje je brzo nestalo sa tržišta), ono je doduše brkano sa bezalkoholnim, a ovo sa radlerima ili u srpskoj izvedbi - lošim pivima razblaženim hemijskim sokovima.
Procenat alkohola je blago povišen u odnosu na "Lav" vulgaris. Glava gotovo da i ne postoji - tanja od jednog prsta i rekordnom brzinom nestaje, gaziranost gotovo da nije ni vidljiva. Boja nije crvena, čak ni blizu, u pitanju je amber, bakar. Na kraju, jedno sasvim vizuelno neubedljivo pivo. U mirisu nalazimo dosta ječma, pomorandže, metalnih nota i možda karamele malo. Metal je prvo što se oseti i na paleti, na njenom vrhu, i to nešto intenzivnije i čak više u maniru rđe. Srećom taj ukus brzo biva zamenjen intenzivnim šećerom i notama pomorandže, limuna i posebno jagodom. iskreno se nadam da su ove voćne arome dobijene procesom fermentacije i korišćenjem drugačijih sirovina, mada nešto sumnjam u to. U malo suvljem finišu do izražaja dolazi hmelj . Pivo je lake teksture i izrazite resko. 
Slika sa interneta, pivo u mojoj čaši je definitivno bilo manje crveno.
"Lav Crveno" je letnje pivo, lagano, osvežavajuće i pitko, sa dovoljno drugačijim ukusom od ostalih na tržištu. Već je dovoljno rasprostranjeno, što  verovatno znači da je tu da ostane,  a to ne može biti loše - na kraju je raznolikost i otvorenost uma srpskog pivopije ipak potrebna, doće i kvalitet jednog dana. Ukoliko je ovo pivo bez veštačkih aroma - kako bi trebalo biti - ocena bi mogla biti i viša, ako je nije, već je u isto dodavana hemija ukusa voća - kako se plašim da  jeste - i niže bi išli, ovako, pošto ne znamo ocena je takva kakva jeste. Na negativnoj strani je i činjenica da od ovoga hoće fino da zaboli glava (što govori u korist teze da je u pitanju prilično artificijalni polu-proizvod), kao i d aje pivo za moj lični ukus preslatko.
Cenimo pokušaj donošenja nečeg drugačijeg, ali džabe kada rezultat nije posebno ubedljiv. 

OCENA: 6/10

No comments:

Post a Comment