Thursday, August 22, 2013

Nikšićko Tamno


Nikšićko pivo iz Apatina? Verovatno se nikada neću navići, ali, hajde sada, ima i luđih stvari na ovom svetu.
U pitanju je specijalni tamni lager, nešto više alkoholne procenture za naše tržište - 6.2%. 
Braon-crvenkaste boje, nalik "Gorkom Listu". Pene ima zaista dosta, čvrsta je i iako se relativno brzo smanjuje, ostaje tu do samog kraja, lacing je takođe fin i izražen. Doduše, ovi parametri znaju varirati do piva do piva.
Miris nije loš: slad, malo neprijatnog metala, kafa, karamela i neočekivano izražena aroma jabuke. Oh, zapravo predivan miris soka od jabuke koji "hvatate" i kada prilično odmaknete nos od čaše. Osećaj u ustima je blago kremast, malo teži na jeziku - pivo kao da legne na njega i lagano se sliva sa strane - prijatna, reska  gaziranost i nešto gorčine u grlu. Bogatstvo ukusa je ono gde "Tamno Nikšićko" blago podbacuje. Ne shvatite pogrešno, ništa što ćete osetiti na paleti nije odbojno, već je na vrhu i sredini jezika prilično neubedljivo - malo karamele, kafe i sasvim malo čokolade - no, vadi se pristojnom i pristojno dugom i suvom završnicom gde dobijate jače arome gareži (gotovo dima) i suptilne koka kole. 
Ako bi u Apatinu dodatno poradili na recepturi, mogli bi smo dobiti jedno zaista dobro pivo, no i ovako je u pitanju solidan pokušaj poturanja nešto karaktera prosečnom srpskom ljubitelju piva. Svakako pitko i preporučivo bilo kome, nešto što bih ponudio i strancu koji bi me pitao za najbolja domaća piva.
 Možda smo od njega ovde i previše očekivali - u ovom cenovnom rangu (koji danas gotovo da podrazumeva kukuruznu krupicu (koja je uredno navedena u sastavu i ovog) kao supstituciju za hmelj) teško da možemo dobiti pivo vredno jurenja ukusa i usporavanja celog sveta oko nas dok ne vidimo dno krigle... a upravo kao takvo je tretirano i čak je i takav ispit položilo i to sa super jakom šesticom-klimavom sedmicom! Da je krajnja ocena donošena u kategoriji domaćih piva koja se piju po parkovima i ispred dragstora - bila bi i viša.

OCENA: 7/10

No comments:

Post a Comment