Wednesday, August 21, 2013

Schöfferhofer Hefeweizen


Pivo komplikovanog imena za pročitati (ja se opredelih za "šuferhofa") U pitanju je klasičan predstavnik nemačkog mutnog (pšeničnog) piva koji, nažalost, teško da nudi nešto mnogo više od pitkosti. Na internetu je prilično visoko ocenjen, ali izgleda da je za to dosta da pivo nije svetli lager i da nije i previše izvikanog imena. Istina je da i daleko poznatija i dostupnija pšenična piva od ovog imaju više za ponuditi (da ne bude zabune, ovo je komercijalno pivo, nije u pitanju neka mala, organičena proizvodnja).
Najveći plus je svakako sam izgled piva - narandžaste boje, izrazito zamućeno i spektakularne pene koja ne dozvoljava celoj flaši da stane u šašu od jedanput, nije pena previše čvrsta, ali je ima toliko da ćete se sigurno fino umusaviti (tako da je pivo preporučljivo dati već pripitim devojkama - zabavan i zanimljiv prizor, jelte). Miris ne otkriva mnogo, pomalo banane, žita i pekarskog kvasca, dakle, klasika za ovaj stil. A i sam ukus je sličan, ako ne i blaži - ne može se reći da je pivo sasvim bljutavo i vodenasto - ima nešto malo karaktera (pored onoga što nam nos obećava, dobijamo i nešto začina: karanfilić, biber...) i punoće (blago kremaste teksture i nešto jače gaziranosti), no sve je to tek da ga razlikuje od tonika ili kisele vode. Finiš je suv, do izražaja dolaze začinske note koje ostaju na paleti određeno vreme. Takođe, gorčina je za nijansu izraženija nego li kod srodnih piva, što nije loše. 
Suštinski, pitko i osvežavajuće (kakva bi i trebala biti piva ove vrste), možda sam čak bio i pregrub... u pitanju jeste jedna poštena tekućina.
Napomena za kraj: s obzirom da je bilo kionzumirano na "Beer Festu", ne znam na kojoj je temperaturi bilo posluženo. Ovim pivima savršeno leži nekih desetak stepeni celzijusa, da bi se savim otvorila, da bi karakteristični ukusi kvasca došli do izražaja. Moguće je da je pivo bilo malo hladnije i da je zato ostavilo ovaj blago ravan i dosadan utisak. Videćemo da ga u budućnosti nanovo opišemo. 

OCENA: 6.5/10

No comments:

Post a Comment