Thursday, August 22, 2013

BiP Svetlo i Tuzlanski Pilsner


"BiP Svetlo"
Dugo je "Beogradska Industrija Piva" tavorila, smrvljenažestokom krizom kvaliteta. Devedesetih njihovo pivo steklo je imidž najgoreg u Srbiji. Takvo kakvo je bilo, ostalo je cenjeno jedino još na gradilištima i ispred dragstora. Zatim je sa krizom kvaliteta, pošto je bilo potrebno nešto menjati, nastupila  ona vezana za identitet... ipak, posle dosta muka, ova pivara danas nudi sasvim korektan proizvod. Svetli lager po stilu blizak nemačkim pilsnerima. Pene je malo i jako brzo nestaje, ostavljajući nešto tragova po ivici čaše, dok je boja izrazito svetla nijansa žute (lepa, svakako). Miris sasvim standardan za stil - sladunjav, blagi mirisi trave. U ustima pivo je lako, vazdušasto i slabo gazirano, gotovo vodenasto, super odmerena gočina na kraju. Stiže sa nešto šećera, na sredini u prvih par gutljaja osete se jače arome hmelja, trave, začina, ali se posle nekog vremena paleta navikne i pivo postajo nešto bezukusnije. 
Dakle, ništa specijalno, ali pristojno. Da, pivo pruža nešto karaktera, tradicionalno srpsko jeste, ne diže kiselinu, ne podrigujete ko ludi od njega, nije kiselo, već gorko i već ga samo to svrstava u naša najbolja, ali to više govori o srpskoj industriji, nego li samom "BiP" pivu.

OCENA: 5/10


"Tuzalnski Pilsner"
Nažalost, ovo sam pio direktno iz konzerve (na štandu dostpuna bila samo 0.33l), tako da ne mogu razglabati o boji i peni, ali prilažem sliku skinutu sa interneta, pa sami prosudite. Veća žal je što ne kupiih još koju limenku, za kuću. 
Miris, kolko se dalo naslutiti, je lagan, sladunjav, prilično slab, možda blago cvetne nijanse. Tokom ispijanja pivo je krajnje ugodno - tekstura je izrazito lagana, ali je zato gaziranost nešto povišena pa nemate onaj vodenast osećaj. Pivo je gorče (dolazi negde između "zajca" i "bipa" po intenzitetu), dok je finiš suv. Što se ukusa tiče, malo šta nam pruža - slad, nešto hmelja, dosta lagano i na veselijoj strani, poput čeških pilsnera, ali ipak intenzivnije od "BiP"-a i dalje od "bljutavo" prideva. 
Vredi ovo probati još za potpun utisak, ali nije preterano teško ni ovako zaključiti da je u pitanju dobro ex-yu pivo, kakvo se pre ratova pilo od vardara, pa do Triglava, a danas samo mestimično i povremeno. 

OCENA: 710  

No comments:

Post a Comment