Tuesday, August 19, 2014

Crni Đorđe


"Crni Đorđe" je proizvod Banjalučke pivare koji je, nakon nekoliko godina pauze, vraćeno na tržište 2010. godine. Ne znamo zašto se do današnjeg dana nije našao neko ko bi ga distribuirao na tržište Srbije majke, vrlo verovatno se kuva u manjim količinama, nažalost. Ali eto, imali smo šansu da ga probamo na ovogodišnjem Bir Festu.


Pivo ima 5.2% alkohola u sebi, dolazi u predivnoj malenoj 0.33l flaši - sa slikom Karađođra, ćiriličnim slovima... Braon-crvenkaste je boje (tamni lager je u pitanju, naravno), sa prst-dva visokom, belom penom koja brzo nestaje. 
Miris je blag i na strani slada - karamela, malo kafe. Ukus je jednako slabaš i neubedljiv, sa ponovljenim notama prženog ječmenog slada. Pivo je gušće, gazirano baš koliko treba, tako da skupa u ustima ostavlja prijatan osećaj, lepo "leži", nije preterano resko ili vodenasto. Hmelj se ovde uopše ne oseća (nema gorčine),  čak i u aftertejstu osećamo nešto karamele. Nema kiselosti, mirisa ili ukusa na ustajalo, polupokvareno pivo, nema ovde ničega odbojnog ili ružnog, samo savršena pitkost.


Izrazito pitko i prijatno pivo, koje prosto klizi niz grlo, no ukusa zaista jedva da i ima. Želeli da zavolimo ovo pivo, da ga beskrajno nahvalimo, zato što je tako malo i tako... srpsko, ali ono nam jednostavno ne nudi dovoljno materije, supstance. 
Ne smeta, ali i ne ostavlja neki utisak.

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment