Tuesday, August 12, 2014

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse


Bavarska, porodična "Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn" pivara poznata je po svojim vrhunskim pšeničnim pivima, pre svega. U Srbiji je dotičan stil pošteno popularan i voljen kako među "ozbiljnijim" pivopijama, tako i među onim opzuštenijim, pa čak i među devojkama koje pivo inače ne vole posebno. Zaista je lako voleti osvežavajući, letnji ukus obroka u čaši. Sve ukupno, nema niti jednog razloga da se odmah ne bacimo na ovo pivo i vidimo da li je dostojno renomea i hajpa.


Većina asortimana dotične pivare je nazvano TAP, a samo se brojevi menjaju. TAP 5 je weizenbock, mada je zapravo plod saradnje dva pivarska majstora i da tako kažemo - zanimljiv crossover između nemačkog pšeničnog i IPA stila. Alkoholna jačina je, očekivano, visoka - 8.2%. Na etiketi flaše piše da je najbolje da ga upotrebiti pre oktobra 2015. godine, što znači da je sveže i u vrhunskom stanju. 
Dva prsta kremaste, bele pene, koja dugo ostaje prisutna.  Narandžaste boje i sasvim mutno, prepuno komadića koji plutaju naokolo i mehurića koji luduju. vrlo je bitno imati veliku čašzu u koju može stati sav sadržaj 0.5 litarske flaše! 
Već miris odaje da je u pitanju vrhunsko pivo. Kvasci dominiraju, ali kao da u igri učestvuju i hmelj i slad podjednako, gradeći intenzivan i osvežavajući miris pomorandže pre svega, tu su i note banane i bibera, očekivane. Ukus je savšreno balansiran, to prvo zaključujemo. S obzirom na jačinu i stil, očekivali bi možda dominantnu slatkoću, ona svakako jeste prisutna napred na jeziku, ali u finišu dobijamo izraženu gorčinu. upravo je tu osećamo taj spoj stilova. Savršenstvo. Iako je silovito gazirano, na samom jeziku nije preterano resko. Pivo donosi čak i malo citrusne kiselosti, tek malo, da ga učini osvežavajućim. 
Definitvno je u pitanju pivo stvoreno za lagano ispijanje, možete ga izvaditi iz frižidera, piti dobro rashlađenog, ali polako, dopustiti mu da se ugreje do preporučenih 8-12 stepeni celzijusa. Ukusom će podsećati, pre svega, na južno voće - pomorandžu, grejp, ali i na breskvu. Čak i dok se pivo bude grejalo, visoki procenat alkohola se neće pojaviti niti u mirisu, niti u ukusu!
Jedna flaša je, s obzirom na jačinu, ali i bogatstvo ukusa, sasvim, sasvim dovoljna, pa preporučujemo lagano ispijanje kući, uz film, utakmicu, a za kafiće ostaviti neka laganija piva.


Erdinger i Paulaner su svakako zaslužni za širenje interesovanja za konkretno pšenična piva među srbljem, ali i stvaranje pivske kulture generalno. Svaka njima čast, ali ukoliko su Vam se dopali uopšteni ukusi prisutni u ta dva piva, vreme je da ugrabite nešto ozbiljnije i kvalitetnije skuvano. "TAP 5" se čini kao savršeni primerak, koji bi mogao da se dopadne svima. Iskreno sam oduševljen pivom, pa mu mirne duše dajem možda i najvišu ocenu u istoriji bloga.

OCENA: 9.5/10


No comments:

Post a Comment