Friday, September 12, 2014

Wild Raven


Na novoj lokaciji, u novom, svedenom enterijeru beogradske pivnice sa renomeom revolucionarne - Samo Pivo - kušali smo pokušaj britanske Thornbridge pivare u prikazivanju black IPA stila. Doduše, to ime je nelogično - black inadian pale ale, kontradiktorno, ali je prihvaćenije od logičnijih varijanti (IDA, IBA...). Kako god, black IPA generalno karakteriše nivo zahmeljenosti klasičnih IPA piva, lakša tekstura u odnosu na stoutove, relativno visok procenat alkohola i standardna prisutnost karamelizovanog slada. 


Wild Raven ne odskače previše od svih navedenih kategorija i donosi nam jedn zaista fino pivsko iskustvo. U predivnoj flaši od pola litre, sa 6.6% alkohola u sebi. Nakon nešto agresivnijeg točenja dobijamo dva-tri prsta visoku, kremastu penu tamne bež boje, koja dugo ostaje prisutna, blago se deformiše, nestaje na ivicama čaše (ostavljajući silnu čipku), a zadržavajući se na sredini. Pivo je izrazito tamno, gotovo sasvim crno i sveopšte divno na oko. 
Miris je svež, jak i prelep - pre svega dominiraju arome tamnog voća; grožđa, kupina, možda nešto citrusa, baš divno! Ukus nam ponavlja te nijanse uz trunčicu više klasičnog ukusa prženog slada (čokolada, lešnik) i izraženom hmeljnom završnicom. Pa, ipak, gorčina nije preterana, nije hardcore i gotovo možemo reći da je pivo zapravo jako pitko. 
Tekstura je čini s esavršeno balansirana, niti vodenasta, niti kremasta, takođe i umerena, jedva primetna zapravo, gaziranost samo pospešuje osećaj idealne pitkosti. Finiš je suv. 


S obzirom na ispodprosečan nivo alkohola i umerenu gorčinu, Wild Raven nam deluje više kao nešto zahmeljeniji porter, nego li zaista pravi BIPA, no, kako god, u pitanju je vrhunsko pivo!

OCENA: 9/10


No comments:

Post a Comment